Șocuri economice în urma războiului. Îngrășămintele s-au scumpit, fermierii britanici sunt disperați. Spania, cea mai mare inflație din ultimii 37 de ani

31 martie 2022, 18:09

Europenii sunt cei mai afectați de război, ținând cont de apropierea geografică de Ucraina și de Rusia și, nu în ultimul rând, de dependența de gazul și țițeiul rusesc.

Christine Lagarde, preşedinte Banca Centrală Europeană: Presiunile asupra inflaţiei din sectorul alimentar ar urma să crească, întrucât Rusia şi Ucraina reprezintă aproximativ 30 la sută din exporturile globale de grâu. Perturbările în aprovizionare în sectorul alimentar, energetic şi al producţiei mondiale vor persista.

Toate țările europene resimt din plin efectele războiului în plan economic – creșteri de prețuri, inflație și, pe alocuri, raționalizarea unor alimente.

În Spania, inflația a urcat luna aceasta la 9,8%, cel mai înalt nivel din ultimii 37 de ani. Acest lucru afectează nu doar puterea de cumpărare a populației, ci și PIB-ul țării.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: Economiștii atrag atenția că plata pensiilor va fi o problemă anul viitor. Și asta pentru că în Spania pensiile cresc anual cu rata inflației din ultimele 12 luni. Fiecare punct procentual înseamnă un efort bugetar de un miliard și jumătate de euro.

În Marea Britanie, fermierii sunt disperați din cauza creșterii prețului la energie și la îngrășăminte. Ucraina, un furnizor major de îngrășăminte, a oprit exporturile din cauza invaziei ruse.

E foarte trist ce se întâmplă. Preţul gazelor e atât de ridicat, sunt vremuri îngrijorătoare. Am muncit atâţia ani să ajungem aici şi, într-un an, se poate termina totul pentru noi, spune un fermier.

Și Germania e afectată grav, în privința creșterii prețurilor la energie. De asemenea, sunt posibile întreruperi în lanțul de aprovizionare cu combustibili. Deocamdată însă, în pofida acestor tendințe, piața forței de muncă din Germania e pe plus, cu apariția de noi locuri de muncă după domolirea pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite