Șocuri economice în urma războiului. Îngrășămintele s-au scumpit, fermierii britanici sunt disperați. Spania, cea mai mare inflație din ultimii 37 de ani

Avertisment de la Banca Centrală Europeană! Se înregistrează mari perturbări în aprovizionare din cauza războiului din Ucraina, inflația și prețurile cresc, iar economia europeană, și nu numai, își va reduce creșterea. Nici după încheierea conflictului situația economică nu se va calma imediat. Tranziția post-conflict va fi costisitoare - atrage atenția președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

31 Martie 2022, 18:09 (actualizat 31 Martie 2022, 18:51) Știrile TVR |

Europenii sunt cei mai afectați de război, ținând cont de apropierea geografică de Ucraina și de Rusia și, nu în ultimul rând, de dependența de gazul și țițeiul rusesc.

Christine Lagarde, preşedinte Banca Centrală Europeană: Presiunile asupra inflaţiei din sectorul alimentar ar urma să crească, întrucât Rusia şi Ucraina reprezintă aproximativ 30 la sută din exporturile globale de grâu. Perturbările în aprovizionare în sectorul alimentar, energetic şi al producţiei mondiale vor persista.

Toate țările europene resimt din plin efectele războiului în plan economic - creșteri de prețuri, inflație și, pe alocuri, raționalizarea unor alimente.

În Spania, inflația a urcat luna aceasta la 9,8%, cel mai înalt nivel din ultimii 37 de ani. Acest lucru afectează nu doar puterea de cumpărare a populației, ci și PIB-ul țării.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: Economiștii atrag atenția că plata pensiilor va fi o problemă anul viitor. Și asta pentru că în Spania pensiile cresc anual cu rata inflației din ultimele 12 luni. Fiecare punct procentual înseamnă un efort bugetar de un miliard și jumătate de euro.

În Marea Britanie, fermierii sunt disperați din cauza creșterii prețului la energie și la îngrășăminte. Ucraina, un furnizor major de îngrășăminte, a oprit exporturile din cauza invaziei ruse.

E foarte trist ce se întâmplă. Preţul gazelor e atât de ridicat, sunt vremuri îngrijorătoare. Am muncit atâţia ani să ajungem aici şi, într-un an, se poate termina totul pentru noi, spune un fermier.

Și Germania e afectată grav, în privința creșterii prețurilor la energie. De asemenea, sunt posibile întreruperi în lanțul de aprovizionare cu combustibili. Deocamdată însă, în pofida acestor tendințe, piața forței de muncă din Germania e pe plus, cu apariția de noi locuri de muncă după domolirea pandemiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI