Șoc în lumea culturală după atacul asupra lui Salman Rushdie

Atacul căruia i-a căzut victimă Salman Rushdie trimite unde de soc şi în lumea literară românească. Organizaţia PEN România condamnă ferm această oroare, iar scriitorii români care l-au întâlnit pe marele povestitor îşi aduc aminte cât de curajos şi senin privea acesta ameninţările cu care trăia de peste 30 de ani. Salman Rushdie a fost în România în 2009, când a avut o întâlnire cu cititorii şi a dat autografe.

13 August 2022, 19:11 (actualizat 13 August 2022, 19:30) Știrile TVR |

Mircea Cărtărescu îşi aminteşte că l-a întâlnit pe Salman Rushdie în 2011, la un festival de literatură de la New York. Au schimbat câteva vorbe şi i-a făcut o fotografie, în timp ce întreaga asistenţă era preocupată de siguranţa acestuia.

Mircea Cărtărescu: Toți erau îngrijorați, scriitorul condamnat la moarte de extremiști refuzase pentru prima dată orice măsuri de protecție. A continuat astfel, cu un curaj incredibil, timp de 11 ani, până când, iată, oroarea s-a produs într-o vreme a ororilor. Mă rog pentru viața lui în zilele astea teribile.

În numele organizaţiei literare PEN România, Radu Vancu a condamnat imediat atacul. L-a ascultat pe Rushdie acum un an, la o conferinţă, când acesta a explicat de ce scriitorii sunt priviţi ca inamici naturali de politicieni şi fanatici.

Răspunsul, spune Radu Vancu, a fost memorabil: Pentru ca şi unii şi alţii încearcă să controleze naraţiunea. Iar în fata tiraniei şi a fanatismului, scriitorii sunt obligaţi să creeze poveşti mai bune.

Radu Paraschivescu consideră că e un privilegiat pentru că a fost primul traducător în română al lui Rushdie. L-a cunoscut în 2009, când a venit în România, şi a fost mişcat de curajul lui.

Versetele satanice, cartea pentru care Salman Rushdie a fost condamnat la moarte în Iran şi a primit multe ameninţări, a fost publicată în România in 2007, la editura Polirom. Tirajul iniţial s-a epuizat în prima zi.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI