TELEJURNAL REGIONAL

"Ți-era drag să trăiești. Acuma ies la poartă, mă uit la deal încolo, nu-i nimeni, la vale ne uităm, nu-i nimeni". Povestea satului Olteanca, Mehedinți

Plin de viață în urmă cu 30 de ani, satul românesc se stinge încet, dar sigur. Pustii au ajuns clădirile care odinioară erau simboluri ale satelor de la noi - școala și biserica. Lipsite de copii, școlile au fost închise și se prăbușesc în ruină, odată cu bisericile, pe care oamenii nu mai pot și nu mai au bani să le întrețină.

26 Ianuarie 2021, 11:06 (actualizat 26 Ianuarie 2021, 11:23) |
Satul românesc dispare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La cei 80 de ani, Ion Gârbovan este unul dintre cei mai vârstnici localnici din satul Olteanca, Mehedinți, și martor neputincios la dispariția satului său.

Bătrânul își amintește cu nostalgie de vremurile când localitatea era plină de viață, iar tinerii se întâlneau la horă. Sunt prea mulți ani de când casele au rămas pustii și s-au prăbușit ori stau să cadă.

Doi săteni s-au întors acasă după ce au lucrat la oraș. Ambii au copiii plecați în afara țării. Tinerii mai vin doar în vizită, de întors e greu de crezut că se vor întoarce vreodată în sat.

Construită poate acum mai bine de 100 de ani, când satul răsuna de glasurile copiilor, școala din Olteanca a ajuns acum o ruină. Părintele Pițigă este unul dintre ultimii dascăli care au predat la 9 copii, în 4 clase. Apoi, școala a fost închisă.

În biserica din satul Olteanca, ultima dată când doi tineri și-au unit destinele a fost acum 25 de ani.

De la recensământul din anul 2001 până la cel din 2011, populația județului Mehedinți a scăzut de la 306.762 la 265.390 de locuitori, iar densitatea de la 62.2 locuitori pe km pătrat la 53,8 locuitori pe km pătrat. Densitatea înregistrată în 2011 era mai mică cu aproape 4 procente decât cea din anul 1930, când județul avea 57,3 locuitori pe km pătrat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI