Și animalele de companie pot salva vieți. În ce condiții prietenii noștri necuvântători pot dona sânge

5 februarie 2020, 07:52

Vorbim despre donarea de sânge pentru animale și facem legătura cu unul dintre locurile în care sângele ajunge să fie folosit.

Clinica de Urgență pentru Animale din cadrul USAMV Cluj-Napoca, prima de acest gen din România

Este vorba despre Clinica de Urgență pentru Animale din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Trebuie să știți că vorbim despre un adevărat spital, pentru că aici sunt tratate toate categoriile de animale, inclusiv cai sau animale exotice.

Clinica de la USAMV funcționează din anul 2004 și a fost prima de acest gen din România.  Este un spital în adevărtul sens al cuvântului pentru că aici există o recepție pentru primiri urgențe, sală de consultaţii, sală de operaţii, sală de terapie intensivă, săli de internare separate pe specii dotate cu aer condiţionat, precum şi farmacie proprie.

Medicii veterinari sunt profesori ai universității dar și studenți din anii terminali.

La USAMV există un registru de donatori la care se apelează atunci când este nevoie de sânge pentru tratarea animalelor.

Despre asta ne vorbește conf. dr. Cosmin Peștean, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară.

Singura bancă de sânge din Oltenia este la Craiova

La Craiova, din cauza numărului mare de cereri, medicul veterinar Alex Cernea, din dragoste pentru animale, a înfiinţat o bancă de sânge, singura din Oltenia. Câinii donatori îi aparţin chiar medicului veterinar, care este şi crescător de cane carso de peste 10 de ani.

Povestea înfiinţării unei bănci de sânge pentru animalele aflate în suferinţă a început încă din timpul studenţiei, când medicul veterinar a avut nevoie de sânge pentru a salva viaţa unui câine rănit. Acum, visul a devenit realitate.

Mulţi proprietari de câini i-au trecut pragul cabinetului, chiar şi din alte oraşe îndepărtate, de când oamenii au aflat că aici funcţionează o bancă de sânge, singura din Oltenia. Şi nu sunt puţini cei care îi sunt recunoscători medicului pentru că le-a salvat animalul de companie. Medicul colaborează de asemenea şi cu alte cabinete veterinare din Craiova, care îi cer ajutorul atunci când au nevoie de sânge pentru transfuzii. Există însă şi proprietari de câini care au urmat exemplul medicului şi au venit să ajute ori de câte ori e nevoie de sânge.

Medicul veterinar face şi multe acte de caritate pentru animalele fără stăpân. A iniţiat mai multe campanii gratuite de sterilizări, iar uşa cabinetului său este deschisă mereu  animalelor aflate în nevoie.

Pentru a dona sânge, ca şi în cazul oamenilor, câinii trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

La fel ca în cazul oamenilor, prevenția este extrem de importantă și în cazul prietenilor noștri necuvântători. Interesul pentru această ramură a medicinei veterinare a crescut extrem de mult la nivel mondial.

Centrala de Diagnostic pentru Maladiile Ereditare ale Câinelui, la Iași

În Iași există Centrala de Diagnostic pentru Maladiile Ereditare ale Câinelui. Organizația a fost înființată în anul 2010 și își propune controlarea și eradicarea bolilor ereditare la câinii de rasă. Centrala de Diagnostic are ca partener Asociația Chinologică Română, dar colaborează și cu organizații și specialiști din străinătate.

Bolile ereditare osteoarticulare întâlnite cel mai des la câine sunt displazia de șold, displazia de cot și spondiloza deformantă. Se vorbește foarte mult despre importanța diagnosticului radiologic la toate rasele de câini, pentru depistarea precoce a acestor afecțiuni.

Displazia de șold a fost prima boală cu transmitere genetică studiată la câine. Afectează multe dintre rasele canine și poate evolua în artroză. Pentru depistarea precoce, pot fi examinați câinii cu vârsta minimă de 12 luni, excepție facând rasele care au ca indicație vârsta cuprinsă între 15 și 18 luni.

Displazia de cot reprezintă una dintre cauzele cele mai frecvente de schiopatură a membrelor anterioare. Primele semne clinice apar la vârsta de 4-6 luni. Predispoziția genetică este determinantă. De multe ori, însă, dieta hipercalorică, hiperproteică sau excesul de calciu sau vitamina D pot complica situația.

Spondiloza deformantă este o afecțiune degenerativă care provoacă deteriorarea structurii și funcționalității coloanei. Uneori se recomandă tratamentul chirurgical. În anumite cazuri, s-au dovedit utile acupunctura și fizioterapia.

Așadar, să fim atenți la prietenii noștri, să le înțelegem durerea și să îi ducem din când în când la medicul veterinar. Evoluția medicinei preventive poate diminua cea mai gravă problemă în creșterea câinelui de rasă, bolile ereditare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite