Șerban Nicolae, înlocuit de la conducerea Comisiei juridice și de la șefia Grupului PSD din Senat. Bacalbașa, suspendat din partid

10 mai 2017, 09:24

Declarații Liviu Dragnea, după Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat:

– Prioritatea PSD o reprezintă punerea în aplicare a planului de guvernare așa cum a fost prezentat în campanie, nu grațierea faptelor de corupție.

– Nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să nu fie asumate, pentru că pe noi ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor și pentru care am primit susținere să fie respectat. Membrii din Comisia juridică nu au avut mandat de la partid să susțină grațierea feptelor de corupție, au fost și poziții publice ale mele asumate de partid, care nu au fost respectate. Am ascultat ce au spus colegii noștri în ședința, și eu le-am spus șu punctul meu de vedere, indiferent de argumentele aduse atât în ședință cât și în spațiul public, eu am ridicat acestă problemă colegilor mei, să ne gândim în zilele următoare, dacă aceasta lege mai este oportună. S-a plecat de la problemele din penitenciare și s-a încercat să se rezolve alte probleme din sistemul de justiție și despre care se vorbește de luni de zile: de abuzurile unor procurori, decizii discutabile ale unor judecători, influențe presiuni ale unor instituții asupra unor judecători, necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraților (…), imperfecțiune definirii unor infracțiuni, despre posibilitatea diversificării modului in care se execută pedepsele.

– Trebuie să ne gândim serios dacă aceasta lege mai este oportună. Fac un ultim apel la Guvern și la Ministerul Justiției să ne prezinte, într-un termen rezonabil, dacă legea grațierii sau alte propuneri pe care le-au anunțat că proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege nu rezolvă (…) în aceste condiții, pe mine mă interesează mai puțin cum va ieși legea de la Senat. Când va ajunge la Camera eu nu îi voi da drumul legii până când nu o să fiu convins că face parte dintr-un pachet complet care rezolvă problema.

– În privința d-lui Bacalbașa propunerea a fost să fie suspendat din partid pentru o perioadă de 6 luni, nu însemnă că noi nu permitem colegiilor nostru să intre în dezbateri. Nu putem să fim de acord cu intervenții de la tribuna Parlamentului de multe ori obscene. Nu acceptăm gesturi necivilizate, gesturi obscene. Sper ca dl Bacalbașa să înteleagă acest lucru în această perioadă. Dacă nu va înțelege va trebui să luăm alte măsuri.

_________

În urma scandalului iscat de amendamentele la legea grațierii, Șerban Nicolae a fost schimbat din funcția de președinte al Comisiei juridice a Senatului, iar în locul său a fost numit fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

Șerban Nicolae a pierdut și funcția de lider de grup al senatorilor PSD, iar în locul său a venit cel care a mai fost lider de grup la Senat, Mihai Fifor.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, se declara dezamăgit, săptămâna trecută, de prestația comisiei juridice cu privire la amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea.

La o zi după ce au primit aviz pozitiv controversatele amendamente au fost retrase. La propunerea PNL s-a reluat votul și amendamentele au fost scoase din lege. Chiar dacă a fost făcută această corectură de către juriștii din Senat, liderul PSD a cerut ca legea să fie retrimisă la comisii și să se ducă în plen proiectul care a venit inițial de la Guvern pe această problemă a grațierii, spunând că acesta ar fi soluția cea mai bună.

Nu voi permite nimănui să afecteze imaginea partidului, îl avertiza voalat Liviu Dragnea pe senatorul Șerban Nicolae.

„Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că ești pe o listă și ajungi în Parlament. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri”, a declarat Liviu Dragnea.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost sancționarea unui alt parlamentar PSD, Nicolae Bacalbașa, cel care a făcut declarații extrem de controversate, ieri la ședința plenului reunit, a făcut chiar și gesturi obscene și liderul PSD spunea că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva și i s-a atras atenția de mai multe ori.

Deputatul Nicolae Bacalbaşa a fost suspendat pentru șase luni din partid.

Nu în ultimul rând se va discuta și despre alegerile pațiale care urmează să aibă loc pe data de 11 iunie, azi, social democrații vor stabili în Comitetul Executiv care vor fi candidații pentru cele 5 municipiicare nu mai au primar și pentru care vor fi aleși noi edili pe data de 11 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite