Șeful Poliției, Cătălin Ioniţă, schimbat din funcție, după ce i-a încetat împuternicirea. Noul şef este Ioan Buda

26 iunie 2018, 13:12

Schimbarea din funcție a șefului Poliției Române a fost anunțată sec de Ministerul de Interne, printr-un comunicat. Iar decizia a fost publicată rapid în Monitorul Oficial. Nici ministrul Carmen Dan nu a dat prea multe detalii.

CARMEN DAN, ministrul Afacerilor Interne (sursa: Antena 3): „A fost o cerere personală de încetare a împuternicirii. Referitor la afirmațiile privind existența unui dosar penal nu vreau și nu pot să speculez eu”.

Cătălin Ioniță conducea Direcția Generală Anticorupție de la începutul anului, când a fost împuternicit ca șef al Poliției Române pentru fix șase luni. Sistemul era zguduit de scandalul provocat de agentul Eugen Stan de la Brigada Rutieră, acuzat că a agresat sexual mai mulți copii. Șeful poliției de atunci, Bogdan Despescu, a fost demis, iar înlocuitorul sau a fost numit în funcție de premierul Viorica Dăncilă, imediat ce a preluat mandatul, după căderea Guvernului Tudose. Cătălin Ioniță a ezitat inițial, dar apoi a acceptat funcția.

CARMEN DAN, ministrul Afacerilor Interne, (sursa: Antena 3): „La momentul acela chestorul Ioniță m-a privit în ochi și mi-a spus că nu are ce să își reproșeze din punct de vedere profesional”.

Sindicaliștii din Poliție pun demisia pe seama unui presupus dosar penal.

Cătălin Ioniță nu a făcut niciun comentariu după ce a renunțat la funcție. În locul sau a fost numit Ioan Buda, care a condus Poliția de Frontieră și care are o experiență de peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Interne. Acesta a fost implicat anul trecut în scandalul poliţistului pozat în genunchi în faţa şefilor săi, la o petrecere. Atunci, informaţiile din spaţiul public arătau că şi Buda a asistat la acel moment.

 

În referire la decizia de schimbare a șefului Poliției Române publicată astăzi în Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Interne face următoarele precizări:

Șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Cătălin Ioniță, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcția de inspector general al Poliției Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale.

Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcția de inspector general al Poliției Române a chestorului general de poliție Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră.

Chestorul general de poliție Ioan Buda are o vechime de 28 de ani în MAI, iar în perioada 2015-2016 a ocupat funcția de secretar de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, poziție din care a coordonat inclusiv activitatea Poliției Române.

Chestorul principal Cătălin Ioniță a fost împuternicit în funcția de șef al Poliției Române la data de 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite