Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, turneu în Europa Centrală și de Est. Una din teme, relocarea trupelor americane retrase din Germania. România nu e pe listă

6 august 2020, 20:33

Anunțul privind turneul șefului diplomației americane a fost făcut la Washington.

Potrivit informațiilor din presa internațională, 2 teme esențiale vor fi abordate: relocarea trupelor americane ce vor fi retrase din Germania și relațiile cu China, în contextul în care SUA încearcă să reducă influența Bejingului.

Mike Pompeo, secretar american de stat: O notă logistică rapidă. Luni voi pleca în Republica Cehă, Slovenia, Austria și Polonia – toți mari prieteni ai Americii. Aceasta va fi o călătorie foarte importantă și productivă.

Reprezentanți ai Poloniei și SUA au anunțat că vor semna curând un acord cu privire la consolidarea prezenţei americane în Polonia, cel mai probabil în timpul vizitei secretarului de stat Mike Pompeo.

Una din misiunile noului cartier general va fi supravegherea forțelor rotaționale în Europa.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării: Cel puţin 1000 de militari americani vor veni în Polonia şi va fi un succes pentru că va fi instalată aici comanda Corpului 5 al trupelor americane.

SUA au anunțat că retrag 11.900 de militari din Germania.

5600 ar urma să fie repoziționați în alte țări NATO, inclusiv în zona Marii Negre.

Nu am aflat de la ministerele Apărării și de Externe care care este stadiul negocierilor în privința României sau câți militari americani ar urma să fie relocați la noi.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, crede că la Washington nu au fost stabilite toate detaliile concrete.

Cristian Diaconescu: Este important ca în dialogul bilateral şi nu numai, România să prezinte un anume plan privind perspectivele reconfigurării forțelor americane în Europa. Este ceea ce Polonia a făcut. Este de aşteptat ca şi după vizita lui Mike Pompeo în Europa să apară o serie de concluzii privind capabilitaţile şi disponibilitatea statelor central şi est europene de a primi forţe americane şi ce categorii de forţe. Se priveşte cu atenţie la reacţia Federaţiei Ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite