Șefi de stat și capete încoronate, umăr lângă umăr, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Reguli de protocol inedite. Autobuzul, mijloc de transport pentru mai marii lumii. O excepție

Sute de demnitari şi capete încoronate asistă luni la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, un eveniment complicat din punct de vedere diplomatic şi al securităţii, marcat de privilegii acordate unora dintre participanţi şi de prezenţa unor invitaţi controversaţi, notează AFP.

19 Septembrie 2022, 10:32 (actualizat 19 Septembrie 2022, 11:23) Știrile TVR |
Westminster Abbey / FOTO: www.facebook.com/ungar.vladmihai

Întrucât Abaţia Westminster poate să primească doar aproximativ 2.000 de persoane, doar şefii de state şi unul sau doi reprezentanţi din fiecare ţară au fost invitaţi să asiste la primele funeralii naţionale organizate în Regatul Unit după anul 1965.

Capetele încoronate

Numeroase capete încoronate şi-au confirmat prezenţa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Împăratul Naruhito şi Împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron, în 2019.

Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui, Charlene, Regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, Regina Maxima şi Prinţesa Beatrix, Regele Philippe al Belgiei şi Regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei asistă la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi care locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Aproape toţi în autobuz

Sosit sâmbătă seară la Londra, preşedintele american Joe Biden şi soţia lui, Jill Biden, s-au recules duminică după-amiază în faţa sicriului suveranei britanice. Spre deosebire de alţi lideri ai lumii, cărora li s-a cerut să se deplaseze la Abația Westminster la bordul unor autobuze puse la dispoziţia lor de autorităţile britanice, Joe Biden a obţinut permisiunea de a folosi limuzina sa prezidenţială blindată, denumită "The Beast" ("Bestia").

"Putem să avem un mic gând pentru oficialul de la Palatul Elysée care a trebuit să îl anunţe pe preşedintele francez Emmanuel Macron că, la Londra, va trebui să urce într-un autobuz?", a ironizat cotidianul The Times, duminică.

Preşedintele Franţei, care va fi prezent la funeralii, ar fi refuzat însă deplasarea cu autobuzul, dar, pentru moment, nu sunt cunoscute aranjamentele care ar fi putut să fie făcute în acest sens.

O altă dificultate constă în plasarea invitaţilor, au subliniat jurnaliştii de la The Times: "trebuie evitat orice risc ca cineva să se simtă ofensat dacă este plasat în spatele unui stâlp şi trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se va bate".

Oaspeţi controversaţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro asistă şi ei la aceste funeralii de stat.

Președintele Braziliei a criticat deja la Londra liberalizarea drogurilor, avortului şi "ideologia de gen".

Arabia Saudită va fi reprezentată de Prinţul Turki bin Salman Al Saud, potrivit unei surse diplomatice. Prinţul saudit Mohammed bin Salman Al Saud a fost îndepărtat de pe scena internaţională după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Turcia, în 2018.

Preşedintele chinez Xi Jinping va fi absent, însă vicepreşedintele Wang Qishan va asista la funeralii. Vicepreşedintele chinez s-a recules sâmbătă după-amiază în faţa sicriului suveranei, deşi mai mulţi parlamentari britanici au încercat să interzică accesul întregii delegaţii chineze la Westminster.

Nu au fost invitaţi

Rusia şi Belarus fac parte dintr-un mic grup de ţări ai căror reprezentanţi sunt excluşi de la funeraliile Reginei, după invadarea Ucrainei de trupele ruse, o interdicţie considerată "blasfematoare" şi "imorală" de către Moscova.

Birmania, fostă colonie britanică, în prezent condusă de o juntă militară sancţionată de autorităţile de la Londra, precum şi Siria, Afganistan şi Coreea de Nord au fost eliminate de pe lista ţărilor invitate.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI