Șefa DNA, la CSM. Audierile vor continua pe 9 mai pe marginea raportului întocmit de Inspecția Judiciară privind abateri disciplinare

21 martie 2018, 09:43

Inspecția Judiciară o acuză pe Kovesi de 3 abateri disciplinare pentru că ar fi știrbit onoarea și prestigiul justiției.

Inspecția s-a autoseziat după ce presa a publicat înregistrări dintr-o ședință internă a DNA, în care Kovesi discută cu procurorii din subordine și a folosit expresii considerate nepotrivite. Kovesi s-a apărat și a susținut că sunt colaje de sunete.

În înregistrări se auzea o voce ce părea a fi a șefei DNA, care le cerea procurorilor să ajungă la  fostul premier, Sorin Grindeanu.

____________

ACTUALIZARE Laura Codruța Kovesi este chemată din nou la CSM pe 9 mai.

ACTUALIZARE Șefa DNA și adjunctul ei au părăsit sediul CSM după aproximatiov o jumătate de oră, fără să facă declarații.

ACTUALIZAREEste o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat, vom prezenta cereri pentru administrare de probe, cereri în apărare, și-o să vedem rezultatul. (…) Este o procedură în curs, o să ne prezentăm probele în apărare, o să ne facem apărările, o să vedem decizia. Fiind o procedură nepublică, nu pot să fac alte comentarii, ca atare mulțumesc„, a declarat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la intrarea în sediul CSM.

ACTUALIZARE După apariția înregistrărilor din cadrul unei ședințe de lucru a șefei DNA cu procurorii din subordine, Inspecția Judiciară s-a sesizat, spunând că Laura Codruța Kovesi, prin afirmațiile pe care le-a făcut în acelea înregistrări, ar fi știrbit onoarea și prestigiul justiției. Prin urmare, după o cercetare disciplinară, Inspecția Judiciară a decis că șefa DNA ar fi comis 3 abateri disciplinare și a sesizat Secția pentru procurori a CSM.

„În concret, procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arată Inspecția Judiciară, citată de Agerpres.

De asemenea, potrivit raportului Inspecției Judiciare, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, precizează sursa citată.

Acțiunea disciplinară privește și „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”. Prin intermediul unei corespondenţe electronice (email), Kovesi ar fi adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecţi”, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat.

În ceea ce îl priveşte pe Marius Iacob, Inspecția Judiciară arată că acţiunea faţă de acesta a vizat „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în Codul de procedură penală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite