Șefa diplomației germane justifică refuzul Berlinului de a trimite armament Ucrainei: „Cine discută nu trage”. Vitali Klitschko: „După căști militare, ce vor mai trimite, perne?”

Ministrul de Externe al Germaniei Annalena Baerbock
Ministrul de Externe al Germaniei Annalena Baerbock
27 ianuarie 2022, 17:06

Poziţia Germaniei, diferită de a unor aliaţi din NATO cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit şi ţările baltice, i-a surprins pe unii din aceştia şi a deranjat guvernul pro-occidental de la Kiev.

Guvernul de centru-stânga condus de cancelarul Olaf Scholz a anunţat că acţionează pentru detensionarea crizei dintre Rusia şi Ucraina, dar a exclus livrarea de armament pentru ucraineni, aşa cum a făcut şi predecesoarea Angela Merkel.

Adoptarea unei poziţii diametral opuse în această privinţă ar fi posibilă numai „în deplină cunoştinţă de cauză şi mai ales fără a închide uşile a căror redeschidere abia se încearcă în acest moment”, le-a declarat Baerbock deputaţilor din Bundestag.

Cine discută nu trage. De aceea, este foarte grav să respingem pur şi simplu reluarea dialogului„, a apreciat ea, citată de Agerpres, referindu-se aparent la recentele evoluţii diplomatice dintre Washington şi Moscova, precum şi la dialogul de miercuri, de la Paris, dintre consilieri politici ucraineni şi ruşi.

Şefa diplomaţiei germane a afirmat că Berlinul sprijină forţele armate ucrainene. Ea a reamintit anunţul de miercuri, conform căruia Germania va trimite Ucrainei 5.000 de căşti militare.

Ambasadorul ucrainean la Berlin a calificat însă decizia privind căştile drept „un gest pur simbolic”.

Mai puțin diplomat, primarul Kievului, fostul campion la box Vitali Klitschko, s-a declarat fără cuvinte după această ofertă. „Cinci mii de căști sunt o glumă. Ce va mai trimite Germania? Perne?”, a declarat pentru jurnaliștii de la Bild.

Klitschko a subliniat că Germania nu înțelege că ucrainenii au de-a face cu o armată rusă foarte bine echipată, care ar putea invada în orice moment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite