Șefa Agenției daneze pentru Medicamente a leșinat în timp ce se anunța decizia de renunțare la vaccinul AstraZeneca. UE preferă să se axeze pe vaccinurile ARN mesager

14 aprilie 2021, 20:47

Conferința de presă a fost întreruptă dramatic. Tanja Erichsen, șefa Agenției daneze pentru Medicamente, a leșinat în timp ce era anunțată oficial decizia de renunțare la vaccinul AstraZeneca.

Erichsen și-a revenit în scurt timp, iar acum se simte bine. Presa nu a aflat cauza incidentului.

Anunțul danezilor a fost făcut după ce a apărut știrea că Uniunea Europeană preferă să se axeze pe vaccinurile ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Trebuie să ne axăm pe tehnologii care s-au dovedit eficiente. Vaccinurile ARN mesager sunt un exemplu clar. Pe această bază, intrăm acum în negocieri cu BioNTech-Pfizer pentru al treilea contract”.

Mai multe țări europene, inclusiv România, au primit astăzi primele doze de la Johnson & Johnson, dar deocamdată le țin stocate în depozite. Vaccinul a ajuns la o zi după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii în Uniunea Europeană.

Martin Blaser, cercetător: „Nimeni nu ştie de ce serurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson au amândouă aceeaşi problemă rară. Ar putea fi din cauza platformei pe care o folosesc. Amândouă utilizează adenovirusuri”.

Nimeni nu vaccinează cu Johnson & Johnson în Europa. Și, e oficial, germanii sub 60 de ani imunizați cu prima doză AstraZeneca vor primi a doua doză din alt vaccin, Pfizer sau Moderna.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate recomanda, deocamdată, combinarea vaccinurilor, din cauza datelor insuficiente despre efecte.

Universitatea Oxford derulează în prezent un studiu pentru a determina dacă vaccinurile anti-COVID pot fi combinate în siguranţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite