Ședință solemnă la Parlament dedicată Centenarului. K. Iohannis: Ascultați vocea românilor! Nu faceți rău României mergând înainte cu modificarea legilor Justiției

28 noiembrie 2018, 09:35

Au ținut  discursuri președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta şi reprezentanți ai grupurilor parlamentare.

La ședință participă și Patriarhul Daniel.

Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat, iar prima alocuţiune a fost rostită de către preşedintele Klaus Iohannis.

K. Iohannis: Ascultați vocea românilor! Nu faceți rău României mergând înainte cu modificarea legilor Justiției

Klaus Iohannis a îndemnat parlamentarii să asculte vocea românilor, să se recupleze la interesele naționale, să ia exemplul anului 1918.

Ridicați-vă la demnitatea Centenarului și nu îl dezonorați, a transmis președintele Iohannis.

Doamnelor şi domnilor parlamentari şi guvernanţi, ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la demnitatea Centenarului şi nu îl dezonoraţi! Luaţi exemplul anului 1918: România îşi atinge potenţialul său doar atunci când politicienii sunt inspiraţi de năzuinţele oamenilor şi ghidaţi de un proiect naţional! România trebuie să ţintească tot mai sus ca naţiune liberă, ca stat performant, în slujba cetăţenilor săi, iar nu să-şi piardă direcţia şi să devină captivă lipsei de viziune a câtorva politicieni fără simţul guvernării democratice”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană. Nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă. Sunt atât de multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii îşi doresc să vă aplecaţi, de la readucerea la performanţă a marilor sisteme publice, la eficientizarea administraţiei publice şi modernizarea infrastructurii, a mai adăugat președintele României.

Călin Popescu Tăriceanu:  Să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu l-a citat în discursul său pe Benjamin Franklin: „Unde e libertatea acolo e țara mea”.

Ține de noi, membrii Parlamentului, să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei, a întărit Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea: Trebuie să încetăm acest război între români și români, pe care îl ducem în afara țării și în interiorul țării

Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a trasmis în discursul său că politicienii au datoria să se comporte ca adevărați români.

Suntem oameni politici, este adevărat, ne aflăm într-o competiție permanentă, este firesc pentru că așa funcționează democrația. Ne criticăm, ne atacăm, din păcate uneori mergem prea departe. Cred însă că, în ceea ce privește România, în ceea ce privește atingerea obiectivelor majore ale națiunii, trebuie să fim în primul rând români. Să fim oameni politici ca oameni de partid, dar să fim patrioți în ceea ce privește România. Să fim patrioți când ne raportăm la interesele majore ale țării, să fim români adevărați, uniți în promovarea națiunii noastre, să fim români înainte de orice, când votăm în Europa, a spus Liviu Dragnea.

Președintele Senatului a făcut referire la votul din Parlamentul European, când mai mulți europarlamentari au votat rezoluția privind statul de drept din România.

Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent, când în Parlamentul Europei, au fost români votând împotriva României. Eu nu pot justifica în niciun fel așa ceva. Este expresia cea mai puternică a dezbinării noastre. Trebuie să încetăm acest război între români și români, pe care îl ducem în afara țării și în interiorul țării (…) Eu țin la țara mea, iubesc România și sunt pregătit, și eu și colegii mei, să colaborez cu toată lumea în folosul națiunii și pentru acestă țară. Invit pe toți să stabilim împreună nu o strategie politică, ci o strategie românească în care să se regăsească marile obiective ale României.  Separat putem fi frânți unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, dar împreună putem fi o forță de nestăvilit, împreună putem construi o Românie, puternică în Europa, o Românie puternică în lume, putem consolida împreună Marea Unire pentru încă 100 de ani de aici înainte și pentru toate veacurile care vor curge până la sfârșitul timpului. Avem multe motive care să ne unească și pentru care să fim mândri, a conchis Liviu Dragnea.

Majestatea Sa Margareta: Coroana României continuă să susțină aspirațiile de democrație și libertate ale națiunii

Discursul custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta:

Să fim mândri pentru Marea Unire și recunoscători pentru pagina gloriasă scrisă de armata noastră, dar să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu la acea vreme. Să admirăm oamenii politici de atunci care indiferent de doctrina lor au consolidat procesul Uniri. Să păstrăm în minte și în suflet întoarcerea triumfală a regelui Ferdinand și a Reginei Maria la București, la 1 Decembrie 1918.

Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf alături de Parlament, Guvern și sute de mii de români a fost un gest al renașterii naționale. A fost de asemenea un moment de comuniune și de reflexie, de fericire și de jale, unn legământ pentru viitor. După un secol de la Marea Unirea, Coroana României continuă să susțină aspirațiile de democrație și libertate ale națiunii. Familia Regală este implicată profund și durabil în consolidarea locului României în familia europeană a națiunii lor.

 

Viorica Dăncilă: „Oricât de acerbă ar fi lupta politică aici, în Parlament, nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei ţări”

Mesajul premierului Viorica Dăncilă, în cadrul şedinţei solemne din Parlament dedicate Centenarului:
“Vin astăzi În Parlament, la şedinţa solemnă a Centenarului Marii Uniri, în calitate de prim-ministru, cu un mesaj de pace şi unitate pe care îl adresez tuturor românilor. (…) Am încredere în capacitatea întregii societăţi româneşti de a urma exemplul celor care au crezut în viitorul României şi am convingerea că Centenarul trebuie să unească, pentru că avem datoria sacră să transmitem această moştenire de seamă primită de la înaintaşii noştri acum 100 de ani. Societatea noastră are suficiente resurse pentru realizarea acestui important obiectiv. Eu cred în consens, în echilibru şi în colaborare. Vedem cu toţii că sunt situaţii când e foarte greu să se ajungă la un consens. Eu am încredere că aceste obstacole pot fi depăşite. Orgoliile politice şi interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Oricât de acerbă ar fi lupta politică aici, în Parlament, nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei ţări. Diferenţele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziţii adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia. Există pârghii legislative şi instituţionale care funcţionează şi trebuie respectate. Celor care reprezintă România la un nivel sau altul, le-aş recomanda ca, indiferent de opiniile lor politice sau personale, să se gândească, în primul rând, la interesul nostru comun ca naţiune europeană, nu doar la nemulţumirile lor personale”
, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite