Ședința pentru învestirea guvernului Orban 2, amânată pentru că nu e cvorum

24 februarie 2020, 13:16

ACTUALIZARE. Ședința de învestire  a Guvernului Orban 2 a fost amânată pentru o dată ulterioară, din lipsă de cvorum.

Ședința a fost suspendată având în vedere că în sală erau prezenți doar 188 de parlamentari din cei 465.

După ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

––––––––––

Liberalii sunt lăsați aproape singuri astăzi la ședința votului de învestitură. În afară de cei de la USR și câțiva parlamentari de de la minorități și neafiliați, celelalte partidfe politice parlamentare au anunțat că vor boicota ședința de învestitură. Dacă nu va fi cvorum, ședința va fi amânată pentru o dată ulterioară.

În aceste condiții, liberalii trebuie să își refacă calculele. Ei spun că, în cazul în care se va ajunge la o amânare și se va veni, totuși, cu un vot de învestitură până în data de 15 martie, atunci acel scenariu legat de anticipate rămâne în picioare și, zic ei, este posibil să avem anticipate în luna iunie, după alegerile locale.

UDMR condiționează prezența la o ședință de plen reunit dedicată acestui vot de învestitură și de o decizie a Curții Constituționale pe ordonanța privind anticipatele, care ar putea veni după 15 martie. Mai mult, liberalii mai au o problemă. Dacă astăzi judecătorii CCR iau o decizie favorabilă sesizării PSD legate de conflictul dintre Parlament și Președinție pe numirea din nou a lui Ludovic Orban ca premier, atunci trebuie să vină cu altă propunere.

Totuși, liberalii au și o interpretare. Dacă decizia CCR este în favoarea sesizării PSD, ei susțin că această hotărâre are doar valoare de viitor și abia după ce pică guvernul Orban 2 în parlament poate să vină șeful statului cu o altă nominalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite