Ședința pentru învestirea Cabinetului Orban II va avea loc pe 24 februarie

11 februarie 2020, 12:16

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat în şedinţă comună de către comisiile permanente al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Miniștrii propuși de Ludovic Orban, aceiași din guvernul demis, vor răspunde întrebărilor parlamentarilor în comisii începând de luni. Orban spune că aceștia vor fi pregătiți pentru audieri, chiar dacă scopul declarat e să pice la votul din plen.

Orban este decis să atragă de partea sa și celelalte partide, cu excepția PSD. Deocamdată, are sprijinul USR și UDMR, care îi pune, însă, condiții: să renunțe la ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate, care dă dreptul cetățenilor să voteze oriunde în țară, pe liste suplimentare.

PSD continuă să susțină că alegerile anticipate nu sunt necesare, dar se declară pregătit pentru ele. Social-democrații au majoritate în birourile permanente, iar votul din ședința conducerii celor două camere demonstrează că nu au de gând să blocheze calendarul pentru anticipate.

PSD a contestat la Curtea Constituțională decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza din nou premier pe Ludovic Orban. Curtea nu se va reuni însă până pe 14 februarie, iar social-democrații nu au așteptat o decizie ca să pună în mișcare calendarul de investire a guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite