Ședință la Palatul Victoria. UPDATE Ordonanța de rectificare bugetară, adoptată în a doua jumătate a lunii august

Șeful executivului, Viorica Dăncilă,  va prezenta de la ora 19.00 detaliile rectificării bugetare. "Avem o rectificare bugetară pozitivă, avem venituri în plus la bugetul general consolidat", a precizat premierul în debutul ședinței de guvern. Declarația din această seară va fi transmisă în direct, pe TVR 1.

02 August 2018, 12:36 (actualizat 02 August 2018, 14:49) |
Premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 13.43 "Legat de rectificarea bugetară, vreau să vă spun că avem o rectificare bugetară pozitivă, avem venituri în plus la bugetul general consolidat per sold de aproape 6 miliarde de lei", a anunțat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern.

Șeful executivului va prezenta la ora 19.00 detaliile rectificării bugetare.

"Ordonanța de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august", a precizat Dăncilă.

"Am văzut cum, imediat după publicarea execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să îi liniştesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu tratatul Uniunii Europene", a dat asigurări premierul.

"Execuţia bugetară pe primele 6 luni arată 3 factori determinanţi pentru guvernarea noastră. Acordăm atenţia cuvenită investiţiilor, suntem preocupaţi de absorbţia fondurilor europene, ne onorăm angajamentele privind majorarea veniturilor populaţiei. Investiţiile publice pe primele 6 luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde de lei, comparativ cu 6 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului 2017. Vorbim, aşadar, despre o creştere foarte importantă, cu aproximativ 50%", a indicat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că investiţiile străine directe "au crescut, de asemenea, în primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut".

"În primele şase luni ale anului, au intrat în economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene, mă refer la plăţi efectuate, sumă cu aproape 22,8% mai mare decât cele încasate în anul 2017, în aceeaşi perioadă. Aceste cifre confirmă faptul că măsurile luate în mandatul actualei guvernări au fost bune pentru economie, iar guvernul va continua să susţină această pârghie de încurajare a creşterii economice", a mai declarat Dăncilă.

Premierul a precizat că, din perspectivă socială, execuţia bugetară pe primele 6 luni ale acestui an reflectă creşterile consistente de salarii din educaţie şi sănătate.

ACTUALIZARE Telejurnal TVR 2 Rectificarea bugetară nu va fi aprobată în şedinţa de guvern de astăzi, în ciuda discuţiilor şi declaraţiilor din ultima perioadă. Proiectul nu se află pe agenda oficială şi nici nu a fost pus deocamdata în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.

Potrivit unor surse, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit la guvern cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Asta după ce şi luni s-au purtat discuţii cu miniştrii pe această temă la Palatul Victoria.

Ministrul Finanţelor declara anterior că rectificarea va fi pozitivă şi că banii necheltuiţi de unele ministere vor fi transferaţi celor care au proiecte în derulare.

Execuţia bugetară pentru prima jumătate a anului arată un deficit bugetar record, de 15 miliarde de lei, echivalentul a 1,6% din PIB.

ACTUALIZARE 13.00 Miniștrii cabinetului Dăncilă s-au reunit la ora 13.00 la Palatul Victoria.

Guvernul va discuta în primul rând despre un proiect pentru modificarea ordonanţei de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene disponibile în perioada 2014-2020.

Potrivit unui comunicat al executivului preluat de Agerpres, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai numără un proiect de hotărâre referitor la stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă pentru personalul plătit din fonduri publice, precum şi pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială".

Totodată, pe agenda şedinţei se află un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat.

Executivul va discuta şi despre un proiect de hotărâre pentru aprobarea metodologiei standard de evaluare a riscurilor de corupţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale.

Membrii guvernului vor analiza și un proiect de hotărâre privind declasificarea informaţiilor cuprinse în documentele referitoare la activitatea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Pe agenda şedinţei se mai află un memorandum cu tema "Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2018-2020", un memorandum privind aprobarea organizării concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Curţii Constituţionale, dar şi un memorandum referitor la situaţia amplasamentului Esplanada, în vederea dezvoltării unui program de reconversie funcţională.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 8°C
IASI 9°C 8°C
CLUJ 9°C 3°C
CONSTANTA 13°C 11°C
CRAIOVA 12°C 6°C
BRASOV 9°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI