Ședință la CCR. Valer Dorneanu s-a arătat deranjat de prezența presei și i-a cerut reprezentantei Parchetului să-și scurteze cuvântul

Curtea Constituțională a amânat pentru 3 octombrie decizia în legătură cu disputa şefei DNA şi a procurorului general cu parlamentarii care au anchetat alegerile prezidentiale din 2009. Preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat CCR. Au cerut ca şefa DNA să fie obligată să vină în faţa comisiei de anchetă, iar procurorul general să dea comisiei o copie a dosarului privind alegerile de acum opt ani.

26 Septembrie 2017, 15:15 (actualizat 26 Septembrie 2017, 19:34) |
Decizie amânată la CCR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În ședința de astăzi, magistraţii i-au ascultat pe reprezentanţii părţilor implicate. Președintele CCR Valer Dorneanu s-a arătat deranjat de prezența jurnaliștilor, chiar dacă discuţiile erau transmise şi pe site-ul instituţiei. În plus, atunci când reprezentanta Parchetului General a luat cuvântul, i-a cerut acesteia să scurteze ce are de spus.

Valer Dorneanu, președintele CCR: "Rog însă, reprezentanții presei care sunt prezenți aici potrivit unei înțelegeri mai vechi, ca să asculte, și să nu transmită, să ne ținem de cuvânt unii față de ceilalți".

Valer Dorneanu, președintele CCR, către Iuliana Nedelcu, reprezentanta Parchetului General: "Distinsă doamnă procuror-șef, spuneți-mi și mie, când pledați în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, cam câte ore vorbiți?

Iuliana Nedelcu, reprezentanta Parchetului General: "Domnule președinte..."

Valer Dorneanu, președintele CCR: "În concluzie, vă rog respectuos, încercați să conchideți, pentru că am senzația, la un moment dat, că vorbiți mult, ca să ne obligați să vă întrerupem și este în afara dorinței mele să vă întrerup șirul vorbirii. Dar încercați să fiți mai conchisă".

Iuliana Nedelcu, reprezentanta Parchetului General: "Am să mă supun solicitării d-voastră, domnule președinte, iar permiteți-mi să vă spun că, în experiența de magistrat, până în momentul de față, în fața instanțelor în care am funcționat, nu mi s-a pus această problemă. Indiferent de cantitatea în timp a concluziilor mele. Este un moment de noutate pentru mine și o să-l am în vedere pentru ce mi-a mai rămas din această profesie. Vă mulțumesc".


Conform sesizării, decizia de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului procurorului șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva procurorului șef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și refuzul procurorului general de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secției de Urmărire penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, informează Agerpres.

Cei doi președinți mai spun că nu există niciun motiv pentru care ancheta parlamentară trebuie să înceteze atunci când este demarată o anchetă judiciară, ele fiind proceduri cu natură juridică diferită, care se pot exercita în paralel și nu se exclud una pe alta.

Inițiatorii sesizării către CCR consider că refuzul lui Augustin Lazăr și al Laurei Codruța Kovesi împiedică realizarea funcției de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autoritățile publice.

Printre persoanele care au fost citate la comisia parlamentară în mai multe rânduri s-a numărat și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, "care a refuzat să se prezinte, susținând, pe de o parte, că este o problemă personală, iar, pe de altă parte, că procurorii nu se pot prezenta în fața niciunui organ al statului, invocând, cu rea-credință, o falsă hotărâre a CSM", se susține în sesizare.

"În același timp, procurorul general, Augustin Lazăr, nu numai că a refuzat să ia măsuri împotriva procurorului-șef al DNA, care a ignorat solicitările comisiei de anchetă, dar, după ce s-a comunicat de către Biroul de Informare și Relații Publice al Parchetului General de pe lângă ÎCCJ că dosarul a fost clasat, a refuzat să înainteze, la solicitarea comisiei, copii de pe actele aflate în dosarul de urmărire penală, așa cum rezultă din adresa nr. l792/ c/ 2017 din 14 iulie 2017. Comisia de anchetă a insistat prin mai multe adrese ca procurorul general să înainteze copii de pe dosar, să ia măsuri pentru a determina procurorul șef al DNA să se prezinte la comisie și să răspundă la întrebarea 'dacă în seara alegerilor a fost sau nu în casa lui Gabriel Oprea", au menționat președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Refuzul procurorului general, ca și refuzul procurorului șef al DNA împiedică realizarea funcției de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autoritățile publice, consideră Dragnea și Tăriceanu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI