Ședință de guvern la Palatul Victoria. Măsuri privind situații de urgență, persoane cu dizabilități, gestionarea deșeurilor

17 iulie 2018, 12:32

Declarații premier Viorica Dăncilă:

– Am mers alături de oameni atunci când au fost afectați de inundații, voi merge și de acum înainte pe teren, pentru că vreau să verific cum au fost puse în aplicare măsurile luate pentru sprijinirea lor și, în același timp, de ce au nevoie pentru ca să poată reveni la normal.

-veste bună pentru TAROM: ieri a fost semnat contractul pentru achiziționarea a cinci aeronave Boeing 737 max 8, construite special pentru TAROM. Contractul prevede și mentenanța pentru aeronave.

– dorim să fim pregătiți pentru situații de urgență. La inițiativa MAI, adoptăm o OUG privind achiziția centralizată de elicoptere și simulatoare de zbor pentru gestionarea situațiilor de urgență. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviație cu 22 de elicoptere și cu cel puțin un simulator de zbor. Achiziția se va face din fonduri nerambursabile, prin programul Operațional Infrastructură Mare POIM, din care MAI beneficiază de aproximativ 600 de milioane de euro.

– măsuri în beneficiul persoanelor cu dizabilități. România și-a asumat dezinstituționalizarea până în anul 2020 a îngrijirii persoanelor cu dizabilități. Renunțăm la centrele cu aspect de cazarmă militară, în care erau găzduite sute de persoane cu dizabilități, cu un management defectuos și personal insuficient pregătit. Le vom înlocui cu locuințe protejate, centre pentru viață independentă, centre pentru abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro, centre de criză. Finanțarea acestor centre va fi asigurată până în 90% de la bugetul de stat. Autoritățile locale și județene au termen până la sfârșitul anului să transforme centrele-mamut, dacă nu, pierd anual 25% din finanțarea de stat. Nu vor mai fi finanțate locurile într-o instituție, ci serviciile pe care le oferim. Ne axăm, astfel, pe nevoile persoanei, și nu pe cele ale unui sistem vechi și care a devenit neperformant. Se introduce o alocație lunară pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât aceasta să poată asigura condiții de locuit, hrană și îmbrăcăminte – între 600 – 750 de lei. Alocația se adaugă salariului asistentului personal profesionist. Biletul unic de transport interurban este introdus prin această OUG. De acum, beneficiarul acestui tichet de călătorie va putea folosi combinat tipurile de transport. Pentru proiectele ONG-urilor cu activitate de protecție a persoanelor cu dizabilități se va modifica procentul de finanțare – de la 90 la 98%. Încercăm să susținem ONG-urile să se implice și mai mult, în condițiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru că nu aveau cota de 10% necesară co-finanțării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiți.

– o OUG pentru gestionarea deșeurilor provenite din ambalaje. Obiectivul este creșterea ratei de reciclare a deșeurilor. Măsurile introduse prin OUG aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deșeurilor, astfel încât să ne obișnuim să nu mai tratăm deșeurile ca pe ceva inutil, și ca o resursă care merită să fie revalorificată. Principalele măsuri aplicabile din 2019: garanția pentru ambalajele reutilizabile și introducerea unor indicatori de performanță atât pentru societățile de salubrizare, cât și pentru stațiile de sortare, precum și pentru încurajarea colectării separate a deșeurilor la sursă și detalierea modului de aplicare a tarifului diferențiat la populație. Este stabilit rolul fiecărui actor din lanțul de gestiune a deșeurilor, începând de la obligațiile cetățenilor și terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor și autorităților publice locale. A fost schițat un calendar etapizat pentru înclouirea ambalajelor de unică folosință în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosință.

– proiect de HG – stabilește condițiile de aplicare a schemei de ajutor de stat referitoare la accizele la motorină pentru transportatori. Bugetul – 60 de milioane de lei. Numărul de beneficiari: 1.500.

– vom majora astăzi plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente la costuri cât mai accesibile. Creștem de la 900 la 990 de lei plafonul veniturilor până la care se acordă compensarea cu 90% a medicamentelor. Avem o creștere de 10%.

 

UPDATE Avem agenda ședinței de guvern de astăzi, iar aceasta nu include ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, a transmis Luiza Gireadă, de la Palatul Victoria. Dealtfel, agenda include o singură OUG care nu are legătură nici cu domeniul Justiției, nici cu domeniul Mediului, pentru că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că acesta este motivul pentru care ședința de guvern are loc astăzi, și nu joi, așa cum se face în mod obișnuit. Singura OUG de pe agenda de astăzi se referă la cercetarea/dezvoltarea în domeniul sănătății. E posibil, neconfirmat deocamdată oficial, ca o nouă ședință de guvern să aibă loc joi și asta pentru că, pentru o serie de acte normative, încă nu au fost obținute avizele necesare. Joi reprezintă, însă, o dată limită pentru guvern, pentru că atunci este ultima zi în care poate emite ordonanțe de urgență, ultima zi în care Parlamentul este în sesiune extraordinară. Deocamdată nu avem o poziție oficială din partea premierului Dăncilă pe tema ordonanței privind amnistia și grațierea, avem această agendă oficială, care poate fi suplimentată, s-a întâmplat și în cazul altor ședințe de guvern, încât nu excludem nicio posibilitate. Știm că mâine a fost convocată premierul Viorica Dăncilă la Cotroceni, pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis.

Guvernul urmează să aprobe marţi un memorandum privind negocierea şi semnarea Protocolului între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, privind constituirea şi activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună, transmite Agerpres.ro.

În cadrul şedinţei Executivului ar urma să fie adoptată şi ordonanţa de urgenţă pentru completarea articolului 8 din OUG 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării dezvoltării inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei. 

Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă. 

Un alt proiect de hotărâre supus adoptării Guvernului vizează aprobarea Programului multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară.

De asemenea, Guvernul ar urma să aprobe şi un proiect de hotărâre privind numirea controlorului şef la corpul controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. 

În şedinţa de marţi va fi adoptat şi un memorandum cu tema: Măsuri necesare bunei gestionări şi administrări a pădurilor preistorice de fag care au fost incluse în lista Patrimoniului natural UNESCO din România, precum şi reprezentării României în cadrul Comitetului comun de management al proprietăţii. 

Tot prin memorandum, Guvernul va aproba organizarea concursurilor pentru ocuparea unui număr de 51 posturi vacante în cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă