Executivul a aprobat rectificarea bugetară, declararea zilei de 29 noiembrie- zi liberă, condițiile pentru ceremoniile de Ziua Națională

26 noiembrie 2021, 12:57

Guvernul a aprobat propunerile din Hotărârea CNSU nr.105/2021 privind condiţiile de participare la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naţionale şi pe cele referitoare la organizarea şi accesul la competiţii sportive, spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe, a anunţat, vineri, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotărârea de modificare a HG 1.183 din 8 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind preluate astfel propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea nr.105 din 19 noiembrie 2021″, a declarat Bode într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Guvernul a adoptat vineri a doua rectificarea bugetară din acest, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

 

 

Ciucă: Avem trei puncte importante pe ordinea de zi

Guvernul va aproba, în şedinţa de vineri, rectificarea bugetară, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă şi i-a cerut ministrului de Finanţe să asigure continuitatea în activitate în vederea implementării rectificării, având în vedere acordarea unei zile libere pe 29 noiembrie.

„Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Primul este proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 şi la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar, către CEC Bank SA. Cel de-al doilea – proiect de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.

El a menţionat că Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre prin care 29 noiembrie 2021 este zi liberă.

„Pe data de 29 va fi zi liberă, în cuprinsul hotărârii sunt cuprinse o serie de prevederi care vizează întreprinderile şi unităţile de producţie cu foc continuu şi acolo se respectă prevederile prevăzute la nivelul fiecărui minister, fiecărei structuri în parte pentru asigurarea continuităţii lucrului, dar, ţinând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul Finanţelor şi ceilalţi miniştri care consideră că vor avea implicaţii referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte să-şi asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a precizat premierul Ciucă.

Totodată, el a atras atenţia miniştrilor asupra modului în care se vor implica în pregătirile aferente ceremoniilor oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Întâlnire a liderilor coaliției la Palatul Victoriei

Înainte de ședința de guvern, liderii coaliției sau reunit la Palatul Victoria la inițiativa președintelui PNL Florin Cîțu. Acesta a spus că a vrut să vadă cum sunt împărțiți banii la rectificarea aceasta, ultima din anul 2021.

Rectificarea bugetară

În urmă cu câteva zile, înainte să fie învestit noul guvern, a fost publicat un proiect de rectificare bugetară, după care în această dimineață ministrul Câciu a venit cu o variantă modificată.

Aceasta prevede, de exemplu, bani mai mulți alocații, pentru Ministerul Finanțelor Publice peste 5 miliarde de lei, se păstrează sumele pentru ministerele Muncii și Sănătății peste două miliarde de lei pentru fiecare dintre acestea, bani care ar trebui să acopere salariile pentru medici și salariile pentru profesori, pentru că și Ministerul Educației are în această formulă un buget mărit, dar doar cu  100 de milioane de lei.

Sunt însă tăieri de bugete importante la Agricultură și Transporturi, bani cu care ar fi trebuit să fie realizate investiții din fonduri europene.

Pe agenda ședinței de Guvern mai sunt două proiecte importante. În primul rând declararea zilei de 29 noiembrie zi liberă pentru angajații din sistemul bugetar, astfel încât să fie făcută punte între zilele de weekend și zilele de sărbătoare 30 noiembrie și 1 Decembrie și de asemenea, aprobarea măsurilor decise săptămâna trecută referitoare la ceremoniile organizate de Ziua Națională și la relaxări privind concertele în aer liber sau competițiile sportive.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Cozi pentru plata facturilor cu vouchere de energie

Statul are datorii... la stat. Companiile cu cele mai mari datorii