Ședința de guvern. Proiecte culturale și investiții pentru CE de Fotbal din 2020

O bibliotecă digitală și un proiect referitor la monumentele istorice - acestea sunt primele acte normative ce au fost adoptate de guvern, în ședința de astăzi. Premierul Viorica Dăncilă a mai vorbit și despre investițiile în vederea pregătirii stadioanelor pentru găzduirea meciurilor de la CE din 2020. Ședința Executivului a venit după întâlnirea de ieri dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă și pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind amnistierea şi graţierea unor fapte de corupţie.

19 Iulie 2018, 11:04 (actualizat 19 Iulie 2018, 15:39) Știrile TVR |
Ședință de Guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarații ale premierului Viorica Dăncilă:

- am avut ieri o întâlnire cu președintele Iohannis, am discutat despre preluarea și exercitarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Am discutat despre stadiul pregătirii dosarelor și temelor de interes, aspecte tehnice legate de organizare, logistică și program. Întreveederea de ieri de la Cotroceni se înscrie în mecanismul de cooperare instituțională între Guvern și Administrația Prezidențială.

- în Anul Centenarului ne preocupă evenimentele dedicate Marii Uniri, cât și proiectele pentru generațiile următoare. Anunț semnarea contractelor de finanțare pentru demararea a două mari proiecte culturale, în valoare de 12 milioane de euro - programul E-cultura, Biblioteca Digitală a României, și unul referitor la monumentele istorice. Prin proiectul E-cultura vor fi expuse în Biblioteca Digitală a României 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică, de tip bibliotecă digitală, și catalog partajat culturalia.ro. Vor fi dogitalizate pe portalul europeana.eu 200.000 de resurse culturale. proiectul referitor la monumentele istorice vizează elaborarea Codului patrimoniului cultural, respectiv a Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice. Venim în sprijinul autorităților și instituțiilor publice centrale, într-o mai bună păstrare și protejare a monumentelor istorice. Aceste proiecte vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile.

- discutăm în șed de astăzi și de programul de investiții în domeniul culturii - un domeniu care are nevoie urgentă de finanțare multianuală, pentru achiziția de imobile monumente istorice și bunuri culturale, construirea de obiective culturale sau lucrări de intervenție, reabilitare sau modernizare a celor existente. Punem la dispoziție 1 miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

- vești bune în perspectiva pregătirilor pe care le face România pentru găzduirea meciurilor la Campionatul European de Fotbal din anul 2020. C.N.I  asemnat ieri două contracte importante. Primul contract - proiectare și investiții la Stadionul Steaua. Noua arenă va avea 30.500 de locuri și va îndeplini criteriile UEFA. Al doilea - studii de prefezabilitate și fezabilitate la stadionul nou de la Clubul Dinamo. Noul complex sportiv va avea o capacitate de 18.000 de locuri și va îndeplini criteriile UEFA. Ambele proiecte vor fi finanțate de Ministerul Dezv Regionale, prin CNI.

- se discută studiul de fundamentare pt Austostrada Ploiești - Comarnic - Brașov. Este primul proiect în parteneriat public privat demarat în România și în luna august vor începe procedurile de atribuire și dialogul competitiv cu investitorii. Autostrada, în lungime de aproximativ 115 km, realizează legătura cu mun. Brașov, traversând axa turistică Sinaia-Azuga-Bușteni-Predeal.

 

 

Tot astăzi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că azi este ultima zi din această vară în care Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă.

Şedinţa Cabinetului Dăncilă este programată pentru ora 13.00, dar până la această oră nu a fost publicată ordinea de zi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI