Ședință comună a guvernelor României și Spaniei. Premierul Pedro Sanchez: Comisia a subliniat că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi inclusă în Schengen, iar noi reiterăm sprijinul nostru

Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Spaniei a avut loc la Castellón de la Plana. Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu 6 miniştri, au avut întâlniri cu omologii lor spanioli şi au semnat opt memorandumuri. Cei doi premieri au făcut declarații comune, în cadrul cărora Pedro Sanchez a reiterat sprijinul Spaniei pentru aderarea României la Schengen.

23 Noiembrie 2022, 07:35 (actualizat 23 Noiembrie 2022, 20:52) Știrile TVR |

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Suntem hotărâți să avem o Europă fără frontiere interioare, de aceea mă bucur că, în mai multe ocazii, Comisia a subliniat că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi inclusă în Spațiul Schengen iar noi reiterăm sprijinul nostru în acest domeniu. În ultimă instanță, ambele țări sunt profund angajate în siguranța și pacea ăe acest continent.

ACTUALIZARE Declarații comune ale celor doi premieri, Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez:

 

Nicolae Ciucă: Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clar a modului în care guvernul spaniol, cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și pe cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania. Doresc să vă mulțumesc pentru decizia pe care ați luat-o de a întări prezența formelor armate spaniole pe flancul de est, o decizie care reprezintă rezultatul summitului NATO găzduit la Madrid, este rezultatul puneirii în aplicare al noului concept al NATO, discută-m de prezența unui radar pe flancul estic și de personal care asigură operativitatea acestui echipament. Nu peste mult timp vor fi prezente în România opt avioane de luptă, cu personalul aferent, o contribuție solidă la ceea ce înseamnă asigurarea măsurilor de secruitate pe flancul estic. România susține abordarea prin care NATO trebuie să se preocupe de tot ceea ce înseamnă aasigurarea măsurilor de apărare și descurajare inclusiv pe flancul sudic și abordarea pe 360 de grade în ceea ce privește apărarea teritoriului tuturor țărilor aliate.

ACTUALIZARE Premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez au semnat, miercuri, o declarație comună în contextul desfăşurării, la Castellon de la Plana, a primei şedinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.

Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea "promptă" şi "deplină" a României în spaţiul Schengen.

"Ambele ţări doresc să ajungă la un acord în cadrul Pactului European privind Migraţia şi Azilul, care să reflecte principiul partajării echitabile a responsabilităţilor şi solidarităţii. Spania îşi reiterează sprijinul pentru integrarea promptă şi deplină a României în spaţiul Schengen şi, la fel ca şi România, îşi reafirmă angajamentul de a susţine dezvoltarea unei zone sigure cu frontiere interne deschise, care să permită neîntrerupta liberă circulaţie a persoanelor", se evidenţiază în documentul semnat de cei doi prim-miniştri.

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit cu onoruri militare, miercuri, la Castellon de la Plana, de preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a fost primit cu onoruri militare la Castellón de la Plana - oraş în care se desfăşoară prima şedinţă comună a Guvernelor spaniol şi român - de preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a fost una dintre temele principale de discuție din cadrul reuniunii. Spania și-a reafirmat sprijinul pentru  întări securitatea Flancului Estic al NATO. 8 avioane F-18 vor ajunge în România în data de 1 decembrie la baza militară de la Fetești alături de 130 de militari care vor asigura misiuni de antrenament și poliție aeriană până în martie 2023. Alți militari spanioli se află la baza militară de la Schitu, unde este instalat un radar de supraveghere aparținând forțelor aeriene spaniole.

O a doua problemă abordată a fost cea a dublei cetățenii, ridicată foarte des de comunitatea de români din Spania. Românii cu dublă cetățenie, care trăiesc aici și își doresc să acceadă la o funcție înaltă trebuie să renunțe la cetățenia română. Pentru prima dată va fi înființat un grup de lucru care va aborda această problemă.

În paralel, miniştrii care-l însoţesc pe prim-ministrul Ciucă în delegaţia oficială a Guvernului României în Spania participă la întâlniri bilaterale cu omologii lor spanioli.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, va discuta cu vicepreşedintele şi ministrul Muncii şi economiei sociale, Yolanda Diaz Perez.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va purta discuţii cu ministrul Afacerilor Externe, UE şi Cooperării, Jose Manuel Albares.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, va avea discuţii cu ministrul Apărării, Margarita Robles Fernandez.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa la o reuniune bilaterală cu ministrul Agriculturii, Pescuitului şi Alimentaţiei, Luis Planas Puchades.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila Cseke, va purta discuţii cu ministrul politicii teritoriale şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Rodriguez Garcia.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va participa la o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Carolina Darias San Sebastian.

La finalul acestor întâlniri are loc o reuniune plenară a delegaţiilor guvernamentale în cadrul unui dejun de lucru, urmată de o ceremonie de semnare a mai multor documente bilaterale. Astfel, se vor parafa memorandumuri de înţelegere şi cooperare în domeniile: muncă, sănătate, externe, cultură, situaţii de urgenţă, agricultură.

La încheierea şedinţei comune de guvern româno-spaniolă cei doi premieri vor susţine o conferinţă de presă.

După-amiază, premierul Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Castellón la care va participa și singurul primar român din Spania, Aurel Truță. El se află la al doilea mandat de primar al localității  Páramo de Boedo din comunitatea Castilla y León.

În Spania, locuiesc peste 1.100.000 de români și reprezintă cea mai numeroasă comunitate de străini din țară. Schimburile comercilw dintre Spania și România se ridică la 4,5 milioane de euro  anual. România exportă în Spania mașini și cereale și importă din această țară centrale electrice și componente, dar și mașini

----------------------------------------------------

"Şedinţa comună a Guvernelor român şi spaniol marchează un moment cu valenţe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este şi un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reuşit să construim o relaţie bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanţial, dinamic şi pe o abordare constructivă şi deschisă", a afirmat prim-ministrul Ciucă.

El a remarcat cooperarea economică şi sectorială a celor două ţări, menţionând că România şi Spania au şi abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE şi NATO.

Potrivit lui Ciucă, legăturile bilaterale sunt şi mai strânse datorită comunităţii foarte puternice, bine integrate şi foarte active de aproape un milion de români care contribuie la dezvoltarea societăţii şi economiei Regatului Spaniei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI