Ședința coaliției de guvernare s-a terminat fără o concluzie, PNL și USR-PLUS nu au ajuns la un consens. Discuțiile se reiau marți

19 aprilie 2021, 08:29

ACTUALIZARE Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Am avut o discuție constructivă în coaliție după remanierea d-lui Voiculescu. Am stabilit că trebuie să continuăm mâine discuția. Trebuie să vedem cum putem să ieșim din acest impas, astfel încât această coaliție să meargă mai departe. În ceea ce ne privește, – poziția noastră – nu există o alternativă la această coaliție și  la acest guvern, trebuie să continuăm împreună, trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliție prin care putem evita, în viitor, astfel de situații, fără să lezăm atribuțiile și autoritatea primului ministru. Ne-am asumat la un program de guvernare, niște deziderate importante pentru țară și suntem oameni responsabili, maturi, cu experiență politică și vom susține în continuare această coaliție. Sunt convins că mâine, la întâlnirea de după-masă, vom găsi soluția bună pentru fiecare parte din această coaliție. Nu putem să ne permitem o tensiune mai mare și un conflict mai mare, o criză politică și nici nu se va întâmpla acest lucru, sunt convins, pentru că a fost o discuție extrem de coerentă”.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu încă așteaptă o propunere de la USR-PLUS pentru Ministerul Sănătății și este de acord să semneze în coaliție orice protocol, cu o singură condiție: să nu îi fie încălcate atribuțiile constituționale – a declarat la Digi 24.

ACTUALIZARE Dan Barna, co-președinte USR-PLUS: „Cei de la PNL îl susțin în continuare pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului, vom continua mâine la ora 16.00 discuția. Am analizat, pe parcursul acestor ore, ipotezele și scenariile de lucru în baza cărora vom putea să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt. Continuăm mâine la ora 16.00”.

ACTUALIZARE Negocierile par să fi ajuns acum într-un impas, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Europarlamentarul Dragoș Tudorache (de la USR-PLUS) a reiterat toate acuzațiile formațiunii sale. A reproșat premierului Florin Cîțu că a luat o decizie unilaterală în cazul revocării lui Vlad Voiculescu și a susținut, potrivit unor surse participante la ședință, că în aceste condiții nu se poate trece cu vederea peste această decizie. În continuare cei de la USR-PLUS susțin că Florin Cîțu ar trebui să facă pasul înapoi, ca o condiție prealabilă pentru normalizarea relațiilor din cadrul acestei coaliții. De cealaltă parte, Florin Cîțu a dat semnalul că beneficiază de susținerea a două partide – dimineață a fost însoțit de liberalul Ludovic Orban, iar la ședința coalției a venit însoțit de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Florin Cîțu nu-și dorește nici el să dea raportul către cei doi vicepremieri în cazul în care va lua, pe viitor, o decizie de revocare a unui alt ministru. Este una din condițiile puse de cei de la USR, aceea de consultare prealabilă în cazul unei revocări, o decizie care să fie bazată pe o evaluare clară pe obiectivele asumate de fiecare ministru în funcție. Putem spune că după aceste discuții vor urma și altele. Nu este exclus ca postul de la Ministerul Sănătății să rămână în continuare vacant. Există și o competiție în interiorul USR-PLUS pentru acest post. După fuziunea dintre USR și PLUS, tabăra lui Dan Barna susține că poate veni și ea cu un candidat pentru portofoliul de la Sănătate, în persoana lui Adrian Wiener, în timp ce liderii PLUS încearcă să propună ca soluție pe Ioana Mihăilă și cu Vlad Voiculescu – consilier.

ACTUALIZARE Ediție specială Cei de la USR susțin că, în momentul de față, au 3 variante de lucru: fie un tehnocrat, al cărui nume încă nu l-au găsit, fie cei din tabăra PLUS vin cu Ioana Mihăilă și posibil cu Vlad Voiculescu consilier, fie Adrian Wiener din partea USR, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

Această ultimă variantă nu este susținută de Dacian Cioloș, în condițiile în care cele două tabere au un raport de forțe de 4 miniștri la 2, iar Cioloș nu vrea să piardă un astfel de portofoliu.

În urma ședinței de luni dimineață a conducerii PNL, Ludovic Orban a anunțat că premierul Florin Cîțu „beneficiază de susținere totală”. „Nici nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice. Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui guvern este Florin Cîțu suntem serioși, consecvenți și mergem mai departe„, a subliniat Orban.

El a avertizat totodată că „nu există ministru care să atace premierul sau care să atace un coleg de coaliție”. „Cum să colaboreze un ministru cu premierul, pentru că premierul este cel care conduce guvernul, atâta timp cât el își permite să atace public? Asta e o chestiune care ține de logica de funcționare a guvernării. În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă, din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple”, a subliniat președintele PNL.

Premierul Florin Cîțu a subliniat la rândul său că, în acest moment, „modul cel mai responsabil de a rezolva această criză este să primim o nominalizare a unui ministru competent al Sănătăţii”. „Vedeţi şi dumneavoastră câte probleme se identifică în fiecare zi şi este nevoie de un ministru care să se aplece asupra acestor probleme zilnic. Un ministru competent”, a subliniat șeful Executivului.

Vlad Voiculescu – un mandat scurt la Ministerul Sănătății, dar cu multe tensiuni și contradicții

„Dacă superi sistemul, nu e nevoie de argumente pentru a te elimina”, a acuzat fostul ministru al Sănătăţii, după 48 de ore de tăcere de la anunţul demiterii sale. Vlad Voiculescu l-a atacat pe premierul Florin Cîţu, l-a acuzat că nu a colaborat cu echipa de la Sănătate şi că ordinul pentru criteriile de carantinare a fost doar un pretext pentru a-l înlătura din Guvern.

Cîțu, despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu: Nu comentez opinii personale. Vă dați seama cum ar fi să comentez declarațiile celor din opoziție în fiecare zi. Aș vrea să-i asigur pe români că guvernarea este solidă

Sâmbătă, președintele PNL Ludovic Orban a transmis un avertisment dur: Orice ministru trebuie să știe că înainte de a-și ataca premierul trebuie să își scrie demisia. Declarația lui Orban a venit după ce mai mulți miniștri USR-PLUS l-au criticat pe șeful Executivului. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și vicepreședinte al USR-PLUS, l-a numit pe Florin Cîțu „zombie politic”.

VEZI și Preşedintele PNL, Ludovic Orban: Declaraţiile fostului ministru Voiculescu îmi arată, o dată în plus, că premierul a luat o decizie corectă

Premierul Florin Cîțu a precizat în aparițiile publice că așteaptă săptămâna aceasta din partea USR-PLUS o nominalizare pentru portofoliul Sănătății.

Locul lăsat liber de Vlad Voiculescu agită apele chiar în interiorul USR-PLUS. Cele două aripi ale formațiunii politice au propuneri diferite, potrivit surselor Știrilor TVR. Cei de la PLUS ar susține-o pe doctorița Ioana Mihăilă, care în prezent este secretar de stat. De cealaltă parte, USR ar vrea ca acest portofoliu să fie ocupat de medicul Adrian Wiener, în prezent deputat în Parlamentul României. Voci din PNL spun că acest portofoliu ar trebui să se întoarcă la liberali.

În acest moment, Alianței USR-PLUS îi revin în Executiv 6 portofolii, printre care Transporturile, Sănătatea și Justiția. Formațiunea vrea acum schimbarea protocolului coaliției prin introducerea unei reguli noi: niciun ministru să nu mai poată fi revocat fără acordul partidului din care face parte.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut partenerilor din coaliție să înceteze jignirile și atacurile reciproce, pentru a putea continua actul de guvernare.Premierul Florin Cîțu a condus Guvernul cu multă răbdare și empatie în ultimele luni, nu avem niciun fel de rezerve, considerăm că vom putea lucra în continuare cu Florin Cîțu și le cerem colegilor noștri de la USR-PLUS să facă o propunere pentru funcția de ministru al Sănătății cât mai curând posibil, deoarece ne-am asumat să conducem țara în mod responsabil și eficient și nu putem delega altcuiva această responsabilitate„, a declarat Kelemen Hunor.

Politologul Cristian Pîrvulescu, la TVR: Suntem într-o criză a majorității, care riscă să devină o criză guvernamentală. Trei scenarii pentru USR-PLUS. „Ipoteza unei provocări trebuie luată în considerare”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate