Ședință a Comitetului Executiv Național al PSD. Au fost validate candidaturile pentru funcţiile de conducere din partid. Eugen Teodorovici s-a retras din cursa pentru președinte executiv

28 iunie 2019, 14:50

Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu țintesc prima poziție în partid.

Cei mai mulți șefi de organizații și-au exprimat deja opțiunea, iar colegilor din organizații le recomandă să voteze cum le dictează conștiința.

Se conturează deja o susținere puternică pentru actualul președinte interimar, Viorica Dăncilă.

Eugen Teodorovici se retrage din cursa pentru funcția de președinte executive, lăsând cale liberă pentru colegul lui din guvern, Daniel Suciu. Cei doi ar fi avut, se pare, discuții aprinse în ședință. Ministrul Finanțelor ar fi cerut chiar să fie candidat unic pentru poziția a doua din partid.

Cel mai mare semn de întrebare: pe cine vor vota social democrații pentru funcția de secretar general al partidului?

Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD, Felix Stroe, liderul de la Constanța, Rodica Nassar de la sectorul 2 și Codrin Ștefănescu speră să ajungă pe această poziție.

Toate cele trei funcții de conducere vor fi alese într-un singur tur, de către congres.

Până la sfârșitul verii, social-democrații vor decide și cine va fi candidatul lor pentru alegerile prezidențiale. Viorica Dăncilă anunță că oricine se poate înscrie în competiția internă.

Un subiect care încă stârnește dispute printre social-democrați rămâne susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR.

____________________________

ACTUALIZARE Pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Naţional.

De asemenea, pentru preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru persoane. Eugen Teodorovici s-a retras şi au rămas trei candidaturi. Prin vot s-a decis ca ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, să deţină şi calitatea de vicepremier interimar, funcţie rămasă vacantă prin plecarea lui Viorel Ştefan la Curtea Europeană de Conturi.

Din cursa pentru funcția de secretar general s-a retras Marius Dunca. Ceilalţi social-democraţi înscrişi şi-au menţinut candidatura.

Viorica Dăncilă a menţionat că pentru funcţia de preşedinte al PSD au mai fost două candidaturi, care nu îndeplinesc însă condiţiile şi care nu au fost supuse votului în cadrul Comitetului Executiv Naţional.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur.

Comitetul Executiv a decis ca președintele și secretarul general al partidului să fie aleși la Congres, iar în acest sens vor fi modificate două articole din statut, au declarat surse din partid, potrivit Mediafax. Sursele citate au adăugat că, pentru a fi modificate acele două articole la statul, alte două articole vor fi eliminate.

O altă decizie a CEx a fost începerea strângerii de semnături pentru candidatul la prezidențiale din data de 11 august.

În Comitetul Executiv Național al PSD s-a mai discutat despre modificarea programului politic al partidului și despre actualizarea programului de guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut vineri că nu şi-a ameninţat colegii social-democraţi că îşi va da demisia din fruntea guvernului.

Întrebată la începutul şedinţei Comitetului Executiv al partidului dacă i-a ameninţat pe colegi că îşi dă demisia din fruntea guvernului, ea a spus: „În niciun caz”.

La Congresul extraordinar de sâmbătă vor fi aleşi preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general.

S-au înscris în cursa pentru preşedinte PSD: Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu.

Pentru funcţia de preşedinte executiv candidează: Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota.

Pentru secretar general au intrat în competiţie: Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite