Școlile rămân deschise dacă se respectă regulile de protecție, indiferent de rata de incidență, a decis CNSU

Școlile rămân deschise indiferent de incidență
Școlile rămân deschise indiferent de incidență
30 septembrie 2021, 12:46

ACTUALIZARE. CNSU a decis: „Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul: a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2; b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;

Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.”.

 

––––––––––––––––––––––––––––––

Propunerea de modificare a scenariilor va ajunge astăzi pe masa specialiștilor din cadrul CNSU. Această propunere a primit aviz favorabil, încă de miercuri, de la grupul tehnico-științific însă cu două condiții care trebuie respectate în mod obligatoriu, în localitățile în care școlile pot rămâne deschise chiar dacă incidența este peste 6 la mie. În primul rând amplificarea testării în școli și respectarea măsurilor de siguranță.

Testarea în școli este însă o adevărată provocare. În urma unui studiu realizat la o școală din București, 99 la sută dintre părinți au spus că nu vor ca elevii să fie testați. De asemenea, există și temeri din partea părinților cu privire la riscul la care sunt supuși elevii, mai ales în localitățile în care incidența este peste 6 la mie, dacă luăm în calcul că între casă și școală elevii pot intra în contact cu persoane care sunt infectate.

Cei care vor stabili dacă elevii sunt sau nu în siguranță în localitățile cu incidență peste 6 la mie sunt specialiștii, cei din Comitetul  Național pentru Situații de Urgență care se întâlnesc astăzi. Dacă aceștia dau un aviz favorabil rămâne ca această propunere de modificare a scenariilor, urmează să mai primească o validare printr-o Hotărâre de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite