Școlile cu predare în Limba Română din diaspora, pe cale de dispariție. Un reportaj filmat de TVR Internațional în regiunea Voivodina

26 mai 2017, 09:29

Deși există școli cu predare în limba română, copiii folosesc prea mult limba sârbă, sunt de părere oamenii. În regiunea Voivodina, copiii au posibilitatea să învețe în clase cu predare în limba română. Se pare, însă, că acestea sunt, din păcate, pe cale de dispariție.

„De multe ori, chiar și la școala românească, în pauze, copiii se joacă și vorbesc în limba greacă, în limba engleză. Ceea ce trebuie să înțelegem, la sfârșitul zilei, atunci când se roagă acești copii, atunci când sunt cu părinții lor, rugăciunea este în limba maternă. Limba maternă transmite întotdeauna emoțiile, încărcătura care ne leagă de acasă. Va trebui să găsim o modalitate de a menține limba română vie și pentru următoarele generații”, a spus ministrul Românilor de Pretudindeni, Andreea Păstârnac, în platoul emisiunii „1 Matinal”.

În Italia, între 6.000-8.000 de copii români mai ajung să învețe Limba Română, la sfârșit de săptămână. Ministerul a lansat programul „Limba Română mai aproape de casă”, dedicat școlilor duminicale. Anul acesta, am aprobat 14 proiecte de școli românești în diaspora, a mai anunțat ministrul.

Andreea Păstârnac a fost invitată să comenteze despre imaginea unei comunități divizate a românilor în diaspora. Discuția integrală poate fi urmărită în galeria video.

„TVR Internațional a adunat mărturii extraordinare din diaspora în ultimii 20 de ani”

„TVR Internațional este unul din marii parteneri. Cred că arthiva din ultimii 20 de ani, prin care TVR Internațional a adunat mărturii extraordinare din toate aceste comunități –  va trebui să găsim o modalitate de a o prezenta și reprezenta pentru că, încă, nu avem programe educaționale și programe de studiu la universitățile din România despre diaspora. Încă nu știm foarte multe lucruri despre aceste comunități și arhiva TVR, reportajele făcute – cred că mii de ore filmate în foarte multe comunități – sunt primul material didactic, care, sunt convinsă că – prin noua lege pe care Guvernul României o propune pentru sprijinul românilor de pretutindeni – va constitui baza de studiu în viitoarele programe educaționale„, a declarat ministrul.

28 mai, Ziua Românilor de Pretutindeni

Ministrul Andreea Păstârnac a vorbit, vineri, la TVR, și despre evenimentele care vor avea loc pe 28 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni.

„Anul acesta încercăm să fim parte la o dezbatere globală, astfel încât să promovăm toate școlile de limba română și învățământul de limba română în toate comunitățile pe care le avem, peste tot în lume – începând din Noua Zeeleandă, Australia, trecând prin Orientul Mijlociu, întrega Europă, în jurul granițelor, în UE și în cele două Americi”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni.

În perioada 22-28 mai, TVR Internaţional aduce în prim-planul telespectatorilor campania „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte”. Timp de o săptămână, românii din afara graniţelor vor urmări, la TVRi, emisiuni în premieră, precum şi alte programe de marcă ale TVR înregistrate, care scot în evidenţă importanţa limbii române în păstrarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor din diaspora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă