Școlile și grădinițele vor fi închise în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii

9 martie 2020, 09:01

Cursurile din învățământul preuniversitar vor fi suspendate în perioada 11 – 22 martie, măsura fiind una preventivă, a anunțat, luni, premierul interimar Ludovic Orban.

Măsura se referă la toate unitățile de învățământ, atât de stat, cât și privat, a precizat ministrul Educației, Monica Anisie.

Ministrul a explicat de ce decizia a fost luată cu începere de miercuri, 11 martie, și nu de marți, 10 martie: „Comitetul a luat această decizie de suspendare a cursurilor pentru a lăsa posibilitatea părinților de a găsi soluții de a ține copiii acasă. Nu puteam lua decizia de azi pe mâine. Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce vom vedea evoluția situației în care ne aflăm.”

Monica Anisie a arătat că este luată în calcul varianta ca elevii să participe la cursuri online.

Ministrul Educației a afirmat că unitățile de afterschool nu intră sub incidența deciziei, deoarece nu se află în subordinea ministerului. Părinții sunt cei care decid dacă își trimit sau nu copiii la afterschool.

ACTUALIZARE 20.06 Declarații de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Premierul Ludovic Orban:

– Am luat decizia suspendării cursurilor în perioada 11-22 martie, cu posibilitate de prelungire
– E o măsură cu caracter preventiv 
– Vrem să și vedem evolutia privind numărul de diagnostice
– Grija principală este de a-i feri pe elevi de orice risc de contaminare 
– Am luat măsuri de întăriri a controlului la graniță

ACTUALIZARE Școlile vor fi închise o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis  închiderea tuturor școlilor din România vreme de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.

ACTUALIZARE A început Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care va decide ultimele măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Ședința CNSSU a început la ora 16.00. Ludovic Orban participă și el la întrunire. Discuțiile vizează posibile măsuri suplimentare, în contextul epidemiei de coronavirus.

ACTUALIZARE: Consiliul Elevilor cere Ministerului Educaţiei să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a fi prevenite îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

„Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Elevilor.

Potrivit acestuia, un elev petrece, în şcoală, până la 7 ore pe zi, iar în condiţiile în care în multe unităţi nu există săpun şi hârtie, se impune suspendarea cursurilor.

ACTUALIZARE : Primarul Capitalei propune Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă să închidă, ca măsură de prevenție, școlile și grădinițele.

”Putem să nu închidem nicio școală și să vedem ce se întâmplă. Dar putem să fim responsabili și înțelepți și să închidem școlile și grădinițele pentrun a limita cât mai mult riscurile. Noi facem această propunere”, a spus Gabriela Firea.

„Noi nu putem impune Comitetului pentru Situații de Urgență, dar noi putem propune. Vin sărbătorile pascale. Câți români se vor întoarce acasă, ce vom face? Închidem școlile atunci? Eu zic că este prea târziu. Trebuie să prevenim răspândirea virusului”, a spus Primarul Capitalei.

________________________________

Luni se va lua o decizie importantă cu privire la închiderea şcolilor, a declarat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela, după ședința Comitetului Naţionale pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Referitor la închiderea şcolilor din România, acest subiect va fi discutat în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de mâine (luni – n.r.). Ca să fiu mai exact, aşa cum ştiţi, este decisă o măsură: dacă un singur caz apare într-o şcoală, atunci cursurile sunt suspendate automat în toată şcoala”, a spus Vela.

Prima măsura luată a fost închiderea şcolii din Timişoara acolo unde au fost deja depistate două cazuri de coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă