Școli deschise și după ce incidența a depășit pragul de 6 la mie - propunere aprobată de grupul de specialiști, părinții cer testare anti-COVID. Sindicatele acuză că lucrurile ar fi trebuit pregătite în vară

Şcolile vor rămâne deschise şi după ce rata de infectare din localități depăşește 6 cazuri la mia de locuitori! Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Trecerea la învățământ online rămâne valabilă, dar va fi raportată la numărul de cazuri din unitățile de învățământ, nu la incidența pe localități, ca până acum. Vineri vom afla oficial dacă modificarea intră în vigoare, fiind necesară o hotărâre de guvern.

29 Septembrie 2021, 19:51 (actualizat 29 Septembrie 2021, 19:57) |

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: "Schimbăm în sensul decuplării de rata de incidență a scenariilor de funcționare a școlilor pe modelul grădinițelor, care, așa cum știți, nu sunt dependente de rata de incidență în localitate, sunt dependente, bineînțeles, de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar".

Propunerea Ministerului Educației are toate șansele să se și aplice. E deja aprobată de grupul de specialiști, dar cu condiția testării în școli.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: "Să existe o monitorizare foarte riguroasă din punct de vedere al respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și de identificare a cazurilor pozitive. (...) Dacă într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învățământ, chiar dacă rata de incidență este peste 6 la mie, atunci școala, teoretic, poate să continue".

Organizațiile de părinți și profesori agreează modificarea, dar cer ca toată lumea din școală să fie testată.

Iulian Cristache, președinte, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: "Suntem de acord cu situația de a continua și peste 6 la mie, dar cu condiția necesară și suficientă, zicem noi, de a se testa toată lumea într-o școală, astfel încât să nu existe niciun semn de întrebare. Dacă nu se va face acest lucru, atunci nu mai suntem de acord, pentru că riscurile sunt imense. Din păcate, acest virus atacă și copiii de vârste mici".

Guvernul a anunțat abia acum că va face demersuri pentru ca testele pe bază de salivă să ajungă în unitățile de învățământ. Dar sindicatele îl critică pentru inexistența unui plan încă din vară.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: "Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educaţiei anunţa ieri că 99% dintre părinţi nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. Poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem".

Marius Nistor, președinte, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret'': "Există temeri din partea părinților, există temeri din partea copiilor și temeri, categoric, din partea cadrelor didactice. Lucrurile acestea trebuiau gândite foarte bine de către Executiv încă din perioada vacanței de vară. În momentul în care copiii reveneau în școli după o vacanță, ar fi trebuit să aibă un test care să ateste că nu au virusul".

Noul scenariu de funcționare a școlilor mai are nevoie de avizul Comitetului național pentru situații de urgență și de validarea prin hotărâre de guvern.

Ministerul Educației anunță că aceste aprobări vor fi obținute până cel târziu vineri.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI