Școală veche de un secol, modernizată, în județul Arad. Într-o comună din Mehedinți copiii învață în căminul cultural. Clase prea puține pentru numărul mare de elevi din Buzău

5 septembrie 2022, 19:06

Școală renovată din temelii

La Buteni, în judeţul Arad, o şcoală veche de100 de ani a ajuns în secolul al XXI-lea pentru că aşa au vrut oamenii straşnici ai comunei. Iniţial, clădirea a fost pentru judecătorie, iar în anii ‘60 a devenit şcoală. Dar construcţia s-a tot degradat de atunci.

Copiii au fost mutați în clădiri închiriate și mulți părinți au preferat să îi ducă pe cei mici la școli din comunele învecinate. Lucrurile s-au schimbat peste vară.

Peste 100 de copii din clasele V-VIII acum au fost primiţi într-o şcoală nou nouţă.

Clădirea a fost renovată din temelii, cu 3,5 milioane de lei, fonduri din programul PNDR. Într-un an și jumătate, clădirea școlii a fost renovată și extinsă. Iar fiecare clasă arată exemplar.

Merg la cursuri în căminul cultural

Alţi 100 de copii dintr-o comună din Mehedinţi au început şcoala în căminul cultural. Este singura soluţie pe care au găsit-o autorităţile în condiţiile în care vechea şcoală este în şantier.

În cele din urmă, în căminul cultural s-au montat pereţi despărţitori şi s-au format mai multe săli de clasă.

Părinţii sunt cei care spun că este mai bine în clasă decât acasă, în online. Chiar dacă uneori elevii vor sta mai înghesuiţi.

Sunt probleme şi cu transportul elevilor. În trecut, în comună au funcţionat mai multe şcoli, dar acum mai este doar cea din centru. Restul sunt în paragină.

Școala din Prunisor a intrat în reabilitare cu ajutorul unor fonduri europene, în valoare de 2,2 milioane de lei. Clădirea ar trebui să fie gata în 15 luni.

Clase prea puține, elevi prea mulți

În săli care nu erau destinatele orelor au început școala și 50 de elevi din clasa pregătitoare Step by step, de la Școala Nr. 11 din Buzău. Cancelaria profesorilor și un cabinet de consiliere au fost amenajate pentru ei.

Părinții au stat cu sufletul la gură în ultimele săptămâni pentru că le era teamă ca nu cumva să fie mutați la o altă școală copiii lor.

Școala Nr. 11 din Buzău este cea mai mare din România, cu peste 2 mii de elevi. Iar numărul copiilor înscrişi creşte în fiecare an, aşa că numărul claselor este mai mic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite