Școala unde „a vedea” înseamnă mult mai mult decât „a privi”. Locul unde peste 100 de elevi cu probleme de vedere învață să înțeleagă lumea la fel ca noi toți

1 decembrie 2020, 13:29

Cum se scrie școală în limbajul braille, al nevăzătorilor? Prin puncte care, adunate, pregătesc copiii cu deficiențe de vedere pentru viitor, alături de ceilalți membri ai societății.

Un baston alb este simbolul care le ghidează pașii zi cu zi. Un ajutor care rămâne pentru toată viața și care aduce siguranţă și o înțelegere specială a ceea ce îi înconjoară pentru copiii cu deficiențe de vedere. Pentru ei, chiar și ora de sport online este tot despre siguranţă și mișcare.

Suntem la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere din sectorul doi al Capitalei. Aici învață copii și din afara Bucureștiului. Școala online înseamnă acum mai puține drumuri, dar orele sunt respectate în fiecare zi. Încep la 8 și continuă după prânz,  cu programul special de terapii.

Școala copiilor cu probleme de vedere începe la grădiniţă. Este foarte important pentru ei să se simtă în siguranță, într-un mediu din care să poată înţelege tot ceea ce îî înconjoară.

Orice întâlnire la școala online îi face pe elevi să îşi povestească și întâmplări prin care trec așa, distanțați. Se simt colegi, prieteni și le lipsesc orele petrecute împreună. Un telefon, o tabletă sau un laptop îi ajută acum să comunice la distanță. Tehnologia însă trebuie adaptată pentru ei. Mulți pot scrie și citi doar în limbajul braille pentru care folosesc o mașină de scris specială, pe care nu toți o au acasă.

Luiza este clasa a III-a și își dorește tare mult să se întoarcă la școală, dar înțelege situația, iar mama ei este tot timpul alături de ea. Bucuria vine însă din lucruri mărunte, iar bucuria Luizei este cățelul ei pe care a ținut neapărat să-l cunoaștem.

Toți profesorii, unii dintre ei foști elevi ai școlii, fac prezența la fiecare oră, iar elevii răspund de fiecare dată. Pentru unele materii, unii dintre elevi au primit pachete cu materiale didactice obținute din sponsorizări.

Peste 100 de elevi cu probleme de vedere învață zi de zi să înțeleagă lumea la fel ca noi toți. Învață să înțeleagă prezentul, să trăiască în viitor, să aibă familie, prieteni, o meserie, un rost în viață. Le place să fie împreună și să ofere bucurii simple. Chiar și la o ora de engleză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite