Școala Profesională pentru Deficiențe de Auz "Sfânta Maria" a împlinit 100 de ani. Aniversare cu oaspete regal

S-au împlinit 100 de ani de când în București s-a deschis prima școală de fete surde, aşa se numea în 1919 Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţe de auz "Sfânta Maria". Primele donaţii pentru ca şcoala să se poată deschide le-au făcut Regina Maria şi fiica ei, Mărioara, prima Regină a Iugoslaviei. Ea a dat şi numele şcolii, care, la aniversarea centenarului, a ridicat un bust Reginei Mărioara.

20 Martie 2019, 22:00 (actualizat 20 Martie 2019, 22:20) Știrile TVR |
Școala celor care nu aud, la centenar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La aniversarea centenarului școlii, Principesa Maria, strănepoata Reginei Mărioara, și directoarea şcolii au dezvelit statuia. Copiii de aici au demonstrat că, în ciuda deficiențelor de auz și de vorbire, pot cânta și chiar dansa, ajutați de vibrațiile muzicii.

După 100 de ani, învață aici și fete și băieți. Povestea şcolii începe în 1919. Traumele Primului Război Mondial au fost atât de mari, încât s-a impus deschiderea primei şcoli-internat de fete orfane şi surde. S-au adunat bani de la bănci şi de la oameni cu stare. Şi BNR a donat, deşi avea vistieria goală, căci pierduse tezaurul în Rusia.

Florica Stoica, directoarea Școlii Sfânta Maria: "Regina Maria, însoțită de Principesa Mărioara, au cunoscut aceste fetițe și au donat școlii o mică sumă. Prin decret regal, numele școlii, începând din ziua aceea, a fost de «Școala de fete surde Principesa Mărioara»".

După 100 de ani, școala a ajuns o instituție cu rezultate recunoscute în Europa. Se laudă şi cu o tipografie, unde se editează revista şcolii.

Mulți dintre copiii care vin la această școală au fost victimele discriminării.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu: "Sunt impresionată de ce am văzut aici, realmente, și sperăm să facem și noi mai mult pentru nevoile pe care le au".

Mulţi absolvenţi ai şcolii s-au întors şi predau şi aici, ajutând alţi copii să se integreze.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI