CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Școală pentru câinii însoțitori, o tradiție de 26 de ani la Madrid. Costul pregătirii unui câine însoțitor ajunge la 31.000 de euro

Nu ştiu să citească şi nu vorbesc, dar sunt ochii stăpânilor lor. O fundaţie din Spania dedicată nevăzătorilor pregăteste câini însoţitori de mai bine de 26 de ani fără să primească vreun ajutor de la stat. Un reportaj realizat la Madrid, de Felix Damian, în exclusivitate pentru TVR.

16 Iunie 2017, 10:15 (actualizat 16 Iunie 2017, 11:08) |

Câinii care se nasc la Școala Fundației ONCE din Boadilla del Monte, lângă Madrid, sunt pregătiți de la vârsta de două luni pentru viitoarea lor misiune. Fiecare pui își petrece primul an de viață cu o familie, după care se întoarce la școala pentru antrenamentul special de câine însoțitor pentru nevăzători.

Câinii sunt pregătiți în decurs de câteva luni ca să depisteze ușor pericolele obișnuite pe un traseu în oraș. Instructorii își acoperă ochii, folosesc un ham special, iar animalele se implică total în misiunea lor. Acolo unde descoperă trepte încearcă să găsească o cale mai sigură.

Rasele cele mai potrivite pentru o astfel de muncă sunt Golden Retriever, labrador sau ciobănesc german. Costul pregătirii unui câine însoțitor este de 31.000 de euro, iar nevăzătorii care își doresc unul așteaptă și trei ani.

Școala Fundației ONCE a pregătit până acum 2.500 de câini însoțitori, dintre care 1.100 sunt activi. Munca unui câine însoțitor nu durează mai mult de 12 ani, după care se întoarce la școală și este oferit în adopție.

Fundația ONCE este finanțată din vânzarea unui loz de care se ocupă chiar nevăzătorii care sunt membri ai organizației și în cele din urmă beneficiarii acestui serviciu. Într-un oraș zgomotos și fără nicio informație vizuală, câinele este un ajutor de nădejde pentru un nevăzător, iar trecătorii s-au învățat deja cu aceste animalele care au voie să-și însoțească stăpânul peste tot.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 19°C 17°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI