Școala începe pe 8 noiembrie, dar nu se știe în ce scenariu. Reprezentanții elevilor și ai părinților sunt nemulțumiți și cred că măsurile trebuie regândite

1 noiembrie 2021, 19:05

Copiii sunt în vacanță până vineri, iar de luni reîncep cursurile. Nu se știe însă dacă elevii revin în bănci sau vor studia din fața computerului. Ministrul Educației spune că scenariul va fi stabilit la sfârșitul acestei săptămâni.

Specialiștii în epidemiologie susțin că decizia va trebui să țină cont de evoluția pandemiei.

Doina Azoicăi: „Opinia mea ca epidemiolog este că începerea şcolii este posibilă în condiţiile în care rata de incidenţă este până în 6 la mie. Dat fiind faptul că inclusiv copiii pot dezvolta infecţia şi deja avem în unităţile de terapie intensivă copii internaţi cu această boală, nu pot să apreciez în ce măsură lucrurile vor fi ţinute sub control cât timp această limită de 6 la mie nu se respectă.”

Autoritățile au pregătit și alte schimbări pentru acest an școlar: tezele vor putea fi susținute începând cu 6 decembrie, va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susținere a tezelor în așa fel încât fiecărui elev să îi rămână la dispoziție o perioadă de timp în care să își poată corecta rezultatele în cazul în care aceste nu au fost satisfăcătoare.

Reprezentații elevilor nu sunt, însă, mulțumiți. Robert Avram, secretar executiv, Consiliul Național al Elevilor: „Ne menţinem în continuare poziţia. A tăia o teză nu rezolvă de fapt problema şi mergem în continuare pe eliminarea lor pentru semestrul I şi înlocuirea lor cu mijloace de evaluare somativă care să arate unde mai este de lucrat, pentru că ultimii doi ani şcolari au adus foarte multe goluri.”

Ministrul Educației a mai anunţat că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli și testele pe bază de salivă. Reprezentanții părinților cred că s-a întârziat prea mult.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Trebuia să avem testele salivare nu peste o săptămână, trebuia de la 1 septembrie. Trebuia să se asigure că avem personal DSP în şcoli să colaboreze cu ministerul Sănătăţii. În plan practic, ministerul Educaţiei nu a făcut absolut nimic prin care să încurajeze şcoala faţă în faţă sau un învăţământ online de calitate.”

Materia pierdută de elevi în aceste două săptămâni de vacanță forțată de pandemie va fi recuperată în ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite