Șase persoane reținute în dosarul ‘Diplome de licență fără studii’, patru dintre ele sunt profesori

27 iulie 2017, 09:43

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane, angajați și studenți de la Universitățile „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș” din Arad, precum și absolvenți ai acelorași universități, sunt cercetate penal în acest caz. Față de 16 dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

Astfel, au fost reținute șase persoane, dintre care patru sunt cadre didactice: Lucian Păiușan acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale); Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată și trafic de influență; Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită; Irina Monica Orășan-Alic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență.

De asemenea au fost reținuți doi informaticieni: Viorel Eduard Orășan-Alic și Bogdan Alexandru Torcea, acuzați de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Cei șase inculpați vor fi prezentați joi la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ACTUALIZARE 12.30 Șase persoane au fost reținute, în timp ce față de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar, în dosarul ‘Diplome de licență fără studii’, informează IGPR. Până în acest moment, șase persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar față de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar. Din anchetă a reieșit că, în cadrul unor instituții de învățământ superior, s-ar fi constituit rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor”, se arată într-un comunicat de presă.

Peste o sută de percheziții au fost făcute miercuri dimineața, iar doctorul Emil Urtilă, profesor la universitatea „Vasile Goldis”, este printre persoanele reținute. Anchetatorii cred că profesorul intermedia traseul banilor de la studenți la cadrele universitare.

Un examen costa minimum 500 de euro, iar studenții primeau răspunsurile corecte la teste și li se modifica nota direct în sistemul electronic. Banii erau lăsați la anumite puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice.

Conducerea universității Aurel Vlaicu precizează într-un comunicat că „regretă că asupra unor colegi planează astfel de suspiciuni”. Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Educației, Gigel  Paraschiv, susține că profesorii găsiți vinovați de corupție trebuie să fie excluși definitiv din sistem.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române