Șase persoane rănite după ce două telecabine nu s-au oprit la timp, pe traseul Bâlea Cascadă-Bâlea Lac

Un copil de patru ani și cinci adulți au fost răniți ușor, duminică, în timp ce se aflau în două telecabine care nu s-au oprit la timp, la Bâlea Lac, respectiv Bâlea Cascadă, în Munții Făgăraș, potrivit celui mai recent bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, transmite Agerpres.ro.

28 Mai 2017, 13:59 (actualizat 28 Mai 2017, 19:14) |
Turiști răniți la Bâlea, după ce telecabinele s-au lovit de stații
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Era puţin după ora prânzului când telecabina care cobora de la Bâlea Lac nu a putut încetini şi s-a izbit de zidurile staţiei la Bâlea Cascadă. Câteva minute mai târziu, a venit un semnal de alarmă şi de sus: cabina care urca turiştii s-a lovit de staţia Bâlea Lac. Sistemul automat de frânare nu a mai funcţionat şi nu a încetinit telecabinele pline cu turişti.

Patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă şi trei sus, la Bâlea Lac. S-a declanşat imediat planul roşu de intervenţie. În ajutorul răniţilor de sus au venit salvamontiştii care au cerut intervenţia unui elicopter SMURD. Nici o ambulanţă nu putea ajunge pe munte, Transfăgărăşanul este închis, acoperit de zăpadă.

Rãniţii de la Bâlea Cascadă au fost preluați de ambulanţe şi transportați la spital. Este vorba şi de trei copii. Şi doi turişti, unul din Ungaria şi unul din Norvegia au ajuns la spitalul din Sibiu. Două dintre victime au rămas internate.

Sistemul automatizat al telecabinei care a cedat astăzi fusese înlocuit în urmă cu câteva luni.

Din cauza defectãrii telecabinelor, turiştii care se aflau la Bâlea Lac au fost aduşi la baza cu microbuze ale Jandarmeriei şi ISU Sibiu. Cauzele accidentului vor fi investigate de specialişti ai inspectoratului în construcţii şi inspectoratului teritorial de muncă. Şi poliţia a deschs un dosar după incidentul de astăzi.

 

ORA 18.00 Unul din cei șase răniți ușor în telecabina de la Bâlea Lac a fost preluat de elicopterul SMURD, iar alți 33 de turiști au fost evacuați pe jos, de către salvamontiști și jandarmii montani, până la Bâlea Cascadă, unde se află mai multe ambulanțe și echipaje de prim-ajutor, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

Din cei șase răniți, doi se află la Bâlea Lac și vor fi evacuați cu un elicopter SMURD, potrivit ISU și prefectului Lucian Radu, care coordonează operațiunea de la Bâlea.

"Este vorba de șase răniți, din care un copil de patru ani. Din cele șase persoane rănite în telecabine, două sunt sus la Bâlea Lac și vor fi transportate cu un elicopter SMURD, nu pentru că ar fi grav rănite, ci din cauză că nu pot fi transportate pe șosea. Transfăgărășanul este închis circulației și nu a fost încă deszăpezit total. Există zăpadă și de șase metri înălțime pe șosea", declarat prefectul Sibiului, Lucian Radu.

Mai mulți turiști, care nu au fost răniți și care se aflau la Bâlea Lac, în telecabină, coboară pe jos, însoțiți de salvamontiști, spre Bâlea Cascadă și vor fi transportați ulterior cu două microbuze, a mai anunțat ISU Sibiu.

Șapte persoane au fost rănite duminică, în timp ce se deplasau cu două telecabine care nu s-au oprit la timp, una care urca și alta care cobora, pe traseul Bâlea Cascadă — Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, a precizat pentru AGERPRES, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.

"Din primele informații, patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă, iar alte trei, la Bâlea Lac, în două telecabine diferite. Se pare că este vorba de defecțiune tehnică. A fost solicitat elicopter SMURD la Bâlea", a precizat sursa citată.

Din cei trei răniți sus, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Masivul Făgăraș, o persoană nu se poate deplasa și va trebui coborâtă de pe munte, de salvamontiști, cu targa, potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

"Sunt răniți și jos, la Bâlea Cascadă și sus, la Bâlea Lac. Știu că este vorba de răniți ușor. Una dintre victime se pare că va fi adusă cu targa de sus, de la Bâlea Lac, de către salvamontiști, până unde îi poate prelua ambulanța. S-a întâmplat în telecabina care a urcat la Bâlea Lac și în cea care a coborât la Bâlea Cascadă", a precizat pentru AGERPRES, președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

Din primele informații, se pare că cei șapte răniți au ieșit singuri din telecabine, după ce acestea s-au oprit. Patru dintre răniți se aflau în telecabina care a coborât la Bâlea Lac, în care erau în total 15 persoane. 
La răniții de jos, de la baza Masivului Făgăraș, ambulanțele deja au ajuns, anunță autoritățile. Medicii nu au cum să ajungă la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraș, la cei răniți din telecabina de la Bâlea Lac, decât cu elicopterul sau îi pot trata dacă sunt aduși de salvamontiști cu targa.

Medicii din ambulanțe au reușit să acorde primul ajutor la patru răniți, dintre care un copil de patru ani, cu fractură nazală, un bărbat cu piciorul rupt și două femei lovite la spate și picioare.

La Bâlea Lac s-au deplasat de urgență prefectul județului Sibiu, Lucian Radu și șeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport care face legătura în această perioadă, pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, până la peste 2.000 de metri altitudine. Deocamdată Transfăgărășanul este închis, nefiind deszăpezit.

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operațiune de evacuare a turiștilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turiști, din care 45 de copii, au fost transportați atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI