Șase luni de pandemie, încă se caută vaccinul. Opinia unanimă a specialiștilor: vaccinarea în masă nu ar putea începe înaintea anului viitor

2 iunie 2020, 09:11

Laboratoarele lucrează contracronometru. În prima instanță, prioritară a fost dezvoltarea instrumentelor de diagnosticare, apoi găsirea unui tratament.

Dar cea mai mare provocare rămâne descoperirea unui vaccin care să ofere protecție cât mai eficientă. Cam 40 de studii au ajuns la faza testării pe om. Unele seruri au provocat un răspuns imun, dar acest lucru nu s-a dovedit a fi suficient pentru a proteja organismul de COVID-19.

În prima fază de testare au apărut în unele cazuri și efecte adverse moderate, cum ar fi durere de cap sau oboseală.

Francis Collins, directorul Institutului Naţional de Sănătate din SUA: „Cred că în iulie vor începe testele pe scară largă pentru cel puţin unul sau două dintre aceste vaccinuri, aflate în cel mai avansat stadiu. Sper că nu vor întârzia prea mult nici celelalte„.

Opinia unanimă însă rămâne că vaccinarea în masă nu ar putea începe înaintea anului viitor. În așteptare, se fac tot felul de încercări. E deja notoriu faptul că plasma din sângele pacienților vindecați e folosită pentru stimularea sistemului imunitar. E utilizat în același scop și un vechi vaccin împotriva tuberculozei.

Mihai Netea, cercetător la Universitatea Radboud, Olanda: „Ar putea fi un instrument foarte important pentru depăşirea acestei perioade periculoase, până va apărea pe piaţă un vaccin specific împotriva coronavirusului„.

Despre coronavirus se știe în continuare atât de puțin, încât nimeni nu poate spune dacă oamenii care au avut COVID-19 și-au construit suficientă imunitate pentru a se proteja. Așa că inclusiv ei așteaptă apariția vaccinului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite