Scandalul cerealelor din Ucraina a ajuns în Parlamentul European. Aleșii de la Strasbourg au reproșat Comisiei Europene consecințele liberalizării comerțului cu grâne și au cerut măsuri ferme. Lucian Pîrvoiu are detalii.
ACTUALIZARE Dezbaterea pe tema cerealelor din Ucraina a creat foarte multe tensiuni, a transmis Lucian Pîrvoiu, pentru Ora de Știri. Concluzia pe care au tras-o eurodeputații din țările de Est, cele mai afectate de prețurile de dumping, a fost că Executivul european s-a grăbit foarte mult atunci când a decis acordul de liber schimb cu Ucraina și pătrunderea cerealelor ucrainene pe teritoriul țărilor noastre, fără niciun fel de control. S-a stabilit că Comisia nu poate să acopere toate pierderile și ceea ce s-a putut face a fost o dispensă pentru statele membre, astfel încât să se dubleze subvențiile pentru fermierii din țările afectate, din bugetul național. Deci vestea bună pentru fermierii români este că statul român va putea să adauge suma care va veni din la Comisia Europeană.
Iar pe viitor, la următoarea recoltă, s-a stabilit un control mult mai strict pe acest circuit de tranziție, dinspre Ucraina către țările din Africa de Nord, lucru care s-ar putea face prin Programul mondial de hrană (World Food Programme), astfel încât aceste cereale să nu mai rămână pe teritoriul țărilor membre UE și să creeze distorsiuni în piață.
Parlamentul European nu are posibilitatea de a decide, Comisia este cea care face acest lucru, în săptămânile următoare vom afla mai multe despre planul Comisiei pe această chestiune.
--------------------------------------------------------------------------------
În această dimineață era programată o dezbatere pe tema crizei provocate de cerealele ucrainene pe piațele est-europeane, dar comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, nu a fost prezent, iar dezbaterea a fost deturnată spre alte zone de interes din domeniu, precum viitorul politicii agricole comune.
Dezbaterea a fost reprogramată în plenul Parlamentului European, în această după-amiază, la ora 16.00.
Comisia Europeană nu poate compensa integral pierderile agricultorilor din țările est-europene. Inițial s-au alocat 56 de milioane din fondul de urgență agricultorilor afectați de prezența produselor agricole ucrainene mai ieftine pe piețe inițial. Suma a fost suplimentată ulterior cu 100 de milioane de euro. Și fermierii români au primit bani din acest fond, iar statul român poate suplimenta cu de 200% acest ajutor.
Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene în ţările vecine, inclusiv în România. Solicitarea lui Zelenski nu va pusă în aplicare în viitorul apropiat.
Parlamentul European nu poate lua decizii în legătură cu această situație, poate doar să trimită dosarul spre rezolvare către Comisia Europeană și apoi la Consiliul European, adică către șefii de state și guverne.