Țările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni
9 noiembrie 2022, 12:04

Se presupune că aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, trăind adesea în condiții foarte grele, iar Reuters relatează că planul de urgență al guvernului slovac are în vedere un posibil aflux de sute de mii de persoane în următoarele luni.

După o creștere inițială în urma invaziei Rusiei de la 24 februarie, numărul refugiaților care se îndreaptă spre vestul Ucrainei a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există semne de intensificare a mișcărilor la granițe și își intensifică pregătirile.

„Se simte o creștere a numărului și este de așteptat. În prezent, este o creștere de 15%”, a declarat Roman Dohovič, coordonator la un centru de refugiaţi din orașul Košice din estul Slovaciei.

„Suntem chemați de persoane care stau deja în Košice și care caută cazare pentru familie și cunoștințe care se află încă în Ucraina.”

Košice a oferit cazare pentru aproximativ 60 de persoane zilnic în ultimele săptămâni, dar se pregătește să crească această cifră la 1.000 de persoane în 48 de ore, dacă va fi nevoie.

În Ungaria, Zsófia Dobis-Lucski, purtător de cuvânt al Hungarian Reformed Church Aid, un ONG care lucrează la graniță, a declarat că numărul sosirilor zilnice în gara Záhony, în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500 de când s-au intensificat bombardamentele Rusiei asupra orașelor ucrainene.

Această cifră este încă sub cele 1.000 de persoane pe zi înregistrate în primăvară, dar se așteaptă ca penuria de energie electrică din Ucraina să crească numărul de sosiri în următoarele săptămâni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite