Țările din Balcani au tot mai multe parcuri fotovoltaice, dar trebuie să investească în sistemele de depozitare, pentru că rețelele electrice vechi nu fac față

21 aprilie 2023, 12:34

În ultimii doi ani numai în Macedonia de Nord s-au montat parcuri solare cu o capacitate de 139 de MW și planurile sunt că până la sfârșitul acestui an să se extindă până la 300 de MW. O asemenea producție ar fi suficientă pentru alimentarea cu energie electrică a opt orașe. Este un pas important pentru Macedonia de Nord, țară care depinde de importurile de energie electrică.

Totuși, rețelele de distribuire a energiei electrice sunt vechi, depășite și nu au capacitatea de a absorbi cantități atât de mari de energie, așa că e nevoie de o investiție serioasă. Mai există și cealaltă soluție, așa numita off grid, adică sisteme de depozitare a energiei produsă de soare. Deși este încă foarte costisitoare într-o țară că Bosnia, legislația a fost modificată astfel încât sistemele de stocare să poată fi folosite în regiunile unde rețelele electrice nu pot fi folosite.

În Bosnia, parcurile fotovoltaice au răsărit că ciupercile după ploaie, făcând din acest fost stat iugoslav singura țară care exportă energie electrică, în special în sudul Herțegovinei. Acum 12 ani, în orășelul Stolac totul era în fază experimentală, acum produc până la 600 de MW.

Faptul că investitorii sunt dispuși să cheltuiască milioane nu numai în parcurile solare, ci și în sistemele de depozitare, devenind astfel furnizori direcți de energie verde, obligă autoritățile din mai toate statele balcanice să accelereze modernizarea rețelelor de distribuire a energiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite