LUMEA AZI

Țările Baltice vor urgent baterii Patriot. România ar avea sistemul instalat în 2019

Statele Unite iau în calcul o posibilă instalare în Estonia a unor baterii de rachete Patriot. Subiectul a fost discutat la Tallin de vicepreşedintele american, Mike Pence, cu oficiali estonieni. În România, dezbaterea legată de achiziţiile strategice este acoperită de uraganul pensiilor speciale, ce zguduie structurile sistemului securităţii naţionale. O analiză de Loara Ştefănescu.

05 August 2017, 17:35 (actualizat 05 August 2017, 18:47) Știrile TVR |

România surprinde din nou. Anunţă achiziţii strategice de armament, fără precedent în ultimele decenii: rachete Patriot şi elicoptere de atac americane de la Bell Helicopter. În acelaşi timp, un mare număr de generali şi ofiţeri superiori ies brusc din sistem, motivaţi mai degrabă de avantajele financiare ale unor pensii substanţiale decât de asumarea răspunderii pentru contracararea unor pericole reale la adresa securităţii naţionale.

Recent, Departamentul de Stat American a aprobat vânzarea a 7 baterii Patriot către România. Cu 28 de instalaţii de lansare şi peste 200 de rachete.

Guvernul român va face prima plată în noiembrie. Cel mai devreme, o primă formaţiune de luptă a sistemului Patriot ar putea ajunge în România peste 1 an, iar întreg sistemul achiziţionat nu poate deveni operaţional decât în 2019. Ce facem până atunci?

Să privim spre Estonia, ţară care asigură preşedinţia UE şi este, ca şi noi, unul dintre membrii NATO care alocă 2% din PIB pentru apărare. Premierul eston Juri Râtaş a declarat la postul public de televiziune că vicepreşedintele american Mike Pence a evocat, la Tallin, "posibilitatea dizlocarii unui sistem de rachete antibalistice Patriot în Estonia, una din cele 3 ţări baltice îngrijorate de expansionismul rusesc". "Am vorbit despre această chestiune, dar nu am discutat despre dată sau perioadă" ( n.r. în care s-ar putea produce dizlocarea sistemului Patriot)

Potrivit unor surse militare, citate de agenţiile străine de presă, cele 3 ţări baltice vor instalarea pe teritoriul lor a unor baterii Patriot, care ar putea intercepta şi distruge avioane militare, rachete balistice şi de croazieră, ce ar pătrunde în spaţiul lor aerian.

Rusia are de anul trecut în enclava Kaliningrad sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander şi a concentrat avioane de luptă moderne în Districtul Militar Vest.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence: "Nu există ameninţare mai mare pentru statele baltice decât spectrul agresiunii din partea impredictibilului vostru vecin de la Est. În acest moment, Rusia caută să modifice frontierele internaţionale prin forţă, să submineze democraţia unor naţiuni suverane şi să dezbine naţiuni libere ale Europei, una împotriva celeilalte”.

Unii experţi militari români au invocat, de mai mult timp, necesitatea dizlocarii pe frontiera estică a NATO, inclusiv în România, a unor sisteme Patriot, înaintea achiziţionării lor - ca soluție urgentă pentru descurajarea unor acţiuni provocatoare ale Rusiei.

Surse militare din Ministerul Apărării afirmă că nu se pune problema ca armata să asigure apărarea antiaeriană cu sisteme Patriot dizlocate pe teritoriul naţional. Adică nu s-a solicitat părţii americane şi nici nu există intenţia de a face acest lucru.

Se pare că Statele Baltice se mişcă mai rapid, deşi arsenalul rus din Crimeea nu prea ne îndeamnă la vacanţe.

La noi, apărarea antiaeriană se asigură cu avioane multirol româneşti şi aliate şi cu sisteme de rachete antiaeriene ale României - până la achiziţionarea celor 7 baterii Patriot.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI