Șapte episcopi greco-catolici din România, aproape de beatificare. Aceasta ar putea avea loc la vizita Papei Francisc

20 martie 2019, 23:46

Cei șapte episcopi martiri sunt Ioan Suciu, Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Vasile Aftene, Ioan Bălan, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu, numit cardinal în secret de către Papa Paul al VI-lea în 1969, cu un an înainte de moarte.

FLORENTIN CRIHĂLMEANU, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla: „Au fost uciși în timpul regimului comunist, din ură pentru credință, în perioada 1950-1970”.

Cei șapte martiri au trecut prin ani de detenție și de anchete extrem de dure.

GHEORGHE PETROV, istoric (prin telefon): „În timpul acestei anchete a murit primul ierarh greco-catolic – episopul Vasile Aftene de la București. La Sighet au murit trei: Valeriu Traian Frențiu, preasfințitul Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu. Toți au fost îngropați în vestitul cimitir al săracilor. Iuliu Hossu a fost dus la Mănăstirea Căldărușani, unde rămâne cu domiciliu forțat, până la sfârșitul vieții sale, în mai 1970”.

FLORENTIN CRIHĂLMEANU, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla: „Ne rugăm bunului Dumnezeu ca acest moment al beatificării să poată fi încadrat în vizita Pontifului Roman aici, în România, la Blaj”.

În centrul municipiului Cluj-Napoca se află în faza finală de construcție Catedrala greco-catolică a Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite