Șantajul energetic al Rusiei. Vladimir Putin susţine că nu are nicio vină pentru criza energetică din Republica Moldova

29 octombrie 2022, 14:35

Aflat la Moscova, deputatul comunist Constantin Starîş a spus că Republica Moldova a rămas, de câteva zile, în întuneric.

La începutul săptămânii, autoritățile din Republica Moldova au adoptat o serie de măsuri pentru a limita consumul de energie electrică, limitând iluminatul stradal și decorativ. Republica Moldova se confruntă cu o criză a energiei de când Gazprom a redus cu 30 la sută volumul de gaz. În acest moment, deficitul de energie electrică este acoperit de România. Totodată, Rusia a bombardat obiectivele de infrastructură din Ucraina, blocând importul de energie electrică. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin consideră că Rusia nu are legătură cu criza energetică de la Chișinău.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: De ce s-a stins lumina la Chișinău? Nu știu de ce. Cu siguranță nu avem nimic de-a face cu asta. De ce vorbesc despre asta, pentru că Rusia este întotdeauna învinuită de tot.

Analiştii politici consideră că declarațiile de la Moscova, făcute de deputatul comunist Constantin Starîş, fac parte dintr-o campanie de dezinformare.

Prin telefon Anatol Țăranu, analist politic: Interesant nu este însăşi întrebarea lui Starîş, chiar dacă el a insinuat că în Republica Moldova a fost stinsă lumina, nu este așa. A indus în eroare publicul de acolo şi a trimis un mesaj eronat. Putin a încercat să insinueze că Rusia nu poartă nici o responsabilitate pentru criza energetică în care a nimerit Republica Moldova și a încercat să transfere responsabilitatea pe umerii actualei guvernări, desigur că el a trișat.

Vizitele deputaților comuniști și socialiști la Moscova au devenit mai frecvente după invazia Rusiei în Ucraina. Deputatul PAS Oazu Nantoi este de părere că un asemenea comportament al politicienilor trebuie sancționat.

Prin telefon Oazu Nantoi, deputat PAS: Articolul 339 din Codul Penal este atât de vag încât nu e cazul să căutăm trădare de patrie, mai grav este că în societatea noastră asemenea pretinși politicieni nu sunt penalizați pentru asemenea comportament, din punct de vedere moral.

Situaţia din Republica Moldova este analizată în Washington Post. Acolo se precizează faptul că serviciul de securitate al Rusiei lucrează, prin intermediul lui Ilan Şor – politician moldovean rusofon, pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova.

„Denumit „cel tânăr” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina această fostă republică sovietică. La sfârșitul lunii septembrie, controlul principalelor două canale TV pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Shor, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată la Moscova. În plus, arată comunicațiile interceptate de serviciile de securitate ucrainene, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Shor”, scrie Washington Post.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite