„Voiam să le scriu celor de la Sotheby’s”. Creierul din spatele furtului graffiti-ului din Ucraina semnat de Banksy ar putea sta 12 ani în închisoare

Graffiti-ul lui Banksy din Hostomel
Graffiti-ul lui Banksy din Hostomel
4 ianuarie 2023, 11:40

Acum, bărbatul care a organizat furtul graffiti-ului riscă 12 ani de închisoare. În apărarea sa, acesta susține că a vrut doar să folosească arta pentru a ajuta forțele armate ucrainene, relatează Meduza.

Poliția din regiunea Kiev a formulat acuzații împotriva unui bărbat despre care susține că a organizat furtul unuia dintre cele șapte graffiti-uri create în Ucraina de Banksy. Graffiti-ul furat, care a fost pictat pe partea laterală a unei clădiri bombardate din Hostomel, înfățișează o femeie cu o mască de gaze.

Bărbatul este acum acuzat de comiterea unui furt la scară deosebit de mare și de organizare de grup infracțional – o infracțiune care se pedepsește cu până la 12 ani de închisoare, conform legislației ucrainene.

Poliția a precizat că, pe 2 decembrie, un grup de persoane din Kiev și Cerkasi a demontat porțiunea de zid care conținea pictura murală și a încercat să o transporte „cu ajutorul unor scânduri de lemn și polietilenă”. Tentativa de furt a fost zădărnicită, iar infractorii au fost arestați, „datorită cetățenilor preocupați”.

Cazul a fost catalogat inițial ca fiind unul de „distrugere sau deteriorare intenționată a proprietății”. Totuși, după ce graffiti-ul a fost examinat de experți și s-a stabilit că valoarea acestuia era de aproximativ 245.000 de dolari, acuzațiile au fost ridicate.

Publicația ucraineană Grati a vorbit cu creierul din spatele furtului, matematicianul și activistul ecologist Serghei Dovgîi, în vârstă de 32 de ani. Acesta a susținut că a văzut graffiti-ul la începutul lunii noiembrie și că a decis să îl salveze și să îl vândă la o licitație pentru a susține forțele armate ucrainene, după ce a aflat că clădirea urma să fie demolată.

„Voiam să le scriu celor de la Sotheby’s. Pentru că ei vând operele lui Banksy de mulți ani”, a spus Dovgiy. „Dacă ar fi spus: «Cine sunteți voi?», atunci aș fi apelat la o casă de licitații mai mică”.

Dovgîi i-a cerut sfatul lui Alexander Duvinski, un sculptor din Cerkasi, pentru a îndepărta graffiti-ul de pe clădire. Duvinski le-a spus jurnaliștilor că nu s-a îndoit niciodată de integritatea lui Dovgîi și că nu s-a gândit că planul ar putea fi ilegal.

Pe lângă vânzarea operelor de artă, Dovgiy plănuia să realizeze un film documentar despre întregul proces și recrutase deja mai mulți operatori de cameră. „Mă gândeam să-i cer scuze lui Banksy în film. Și să-i spun că, dacă nu ar fi fost războiul, nu aș fi făcut așa ceva. Pentru că am 32 de ani și, din anumite motive, nu am mai făcut așa ceva până acum. Apoi [aș arăta] ce am făcut și aș spune că videoclipul nostru este un tribut pentru ceea ce a făcut el în Ucraina”, a declarat liderul grupului.

Oricum ar fi, Dovgîi nu a reușit să anunțe autoritățile Hostomel și locuitorii orașului despre planurile sale. În plus, în momentul în care a încercat să fure graffiti-ul, administrația orașului declarase deja lucrarea murală ca făcând parte din patrimoniul cultural al Hostomelului și că decisese să o înglobeze în peretele clădirii care o va înlocui pe cea demolată.

Locuitorii Hostomel care au asistat la tentativa de furt din 2 decembrie au declarat jurnaliștilor că explicațiile lui Dovgîi către poliție „păreau puțin copilărești”.

„El a spus că arta stradală aparține tuturor și că oricine o poate da jos”, a declarat o localnică pe nume Anna Șavkun. „I-am spus: «Nu e ca și cum ai fi venit într-un pustiu unde nu trăiește nimeni. Și nu ești singurul admirator al lui Banksy care ar vrea să vină să o ia. Chiar dacă ai avut într-adevăr intenții bune, atunci te rog – du-te la primărie, ridică problema [cu ei] și ei vor decide, dar modul în care ai făcut-o tu nu este modul în care se fac lucrurile. Doar veniți și tăiați – ce-i asta?»”.

Dovgîi intenționează să pledeze nevinovat și să lupte împotriva acuzațiilor. Cu toate acestea, el a spus că a fost de acord să prezinte scuze rezidenților Hostomelului: „Pot înțelege reacția lor emoțională față de acest eveniment. Dar aveam informații 100% sigure că demolarea clădirii va începe în decembrie.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă