“Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate” - Ziua Mondială a Teatrului

“Azi, viteza informaţiei este mai importantă decât cunoaşterea, sloganurile sunt mai preţioase decât cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decât corpurile umane vii, adevărate. Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simţurile şi de a ne spune că nu trebuie să luăm şi să consumăm numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea şi sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor şi de a-l repune la locul lui în arena ideilor şi a dezbaterilor, spaţiul viziunii colective” este un fragment din mesajul venit din partea Țărilor Arabe prin intermediul regizorului Maya Zbib din Liban.

27 Martie 2018, 07:47 (actualizat 27 Martie 2018, 07:48) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Teatrului 2018 / FOTO: world-theatre-day.org
Ziua Mondială a Teatrului 2018
Cinci personalități ale teatrului mondial
Ziua Mondială a Teatrului 2018

La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internaţional de Teatru (ITI), pentru a sublinia aspectul transcultural şi internaţional al teatrului şi al ITI, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte unul pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, Țările Arabe, Asia şi Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului - 27 martie:

Sabina Berman, Mexic - scriitoare, jurnalistă (America)

Simon McBurney, Marea Britanie - cctor, scriitor, regizor de teatru şi co-fondator Theâtre de Complicite (Europa)

Maya Zbib, Liban - regizoare de teatru, interpretă, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak (Ţările Arabe)

Ram Gopal Bajaj, India - regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician, fost director al Şcolii Naţionale de Teatru din Delhi (Asia Pacific)

Were Were Liking, Coasta de Fildeş - artist pluridisciplinar (Africa)

Toate mesajele aici.

(w460) Cinci pers

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul internaţional, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentaţiei din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau, potrivit site-ului www.world-theatre-day.org.

Ziua Mondială a Teatrului, creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, a fost sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de confirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 18°C
IASI 16°C 12°C
CLUJ 16°C 13°C
CONSTANTA 22°C 17°C
CRAIOVA 24°C 20°C
BRASOV 19°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI