”Taxa pe soare” provoacă tensiuni pe scena politică. Românii care produc energie din surse regenerabile ar putea fi taxați din 2026. V. Popescu: Toți cei care își instalează panouri solare pe casă nu vor plăti nicio taxă

Tensiuni pe scena politică după ce guvernul a decis să impună o taxă românilor care își produc propria energie din surse regenerabile. Ministrului Energiei, Virgil Popescu, spune însă că românii care şi-au montat panouri solare nu vor fi taxaţi pentru asta.

05 Decembrie 2022, 10:52 (actualizat 05 Decembrie 2022, 15:47) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus, luni, într-o conferință de presă că informația despre introducerea unei taxe pentru persoanele care își produc singure energia este un fake news.

Ministrul a explicat că ordonanața prevede că guvernul ”poate” introduce taxa dacă numărul celor care își produc energia ajunge la 8% din puterea totală a țării, ceea ce este puțin probabil, potrivit ministrului.

Românii care își instalează panouri solare pe casă nu vor plăti nicio taxă, a spus ministrul Virgil Popescu.

"Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-şi monteze în mai multe locaţii panouri şi pot beneficia de aceeaşi compensare şi de schimb între locaţii, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeaşi reţea de distribuţie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancţiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie", a spus Popescu.

"Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă", a subliniat ministrul.

Taxă este prevăzută într-o ordonanță de urgență care transpune o directivă europeană și se va aplica în câteva cazuri: de exemplu, dacă energia electrică autoprodusă este vizată de scheme de sprijin, însă doar dacă nu afectează economic proiectul.

Sau dacă din 1 decembrie 2026 proporția instalațiilor de autoconsum depășește 8% din puterea totală instalată de energie electrică a țării. La fel, și în cazul în care dacă energia este produsă în instalații cu o putere totală de peste 30 de kilowatti.

Prin ordonanța adoptată, Guvernul impune taxarea în oricare dintre aceste situații.

Directiva europeană, prevede posibilitatea impunerii taxării în oricare dintre aceste situații. Noua taxă este criticată de USR.  Ei cer ca ordonanța să nu fie publicată în Monitorul Oficial pe motiv că ar pune în pericol țintele de investiții în domeniu.

Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, consideră că măsura pune frână dezvoltării energiilor regenerabile. Modificările erau necesare pentru că România riscă procedura de infringement, a precizat Ministerul Energiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI