“Suntem ucraineni. Suntem puternici”. Moralul este important la Kiev, în timp ce iarna se instalează cu repeziciune. Locuitorii, adăpostiţi în „punctele de invincibilitate” care oferă energie electrică, apă și alimente

25 noiembrie 2022, 09:19

Un cort gri, izolat, este instalat la un colț de stradă din cartierul Pecherski din Kiev. Este unul dintre miile de corturi instalate în toată țara în această săptămână,  care oferă electricitate, căldură, ceai și sandvișuri după ultimul atac rusesc.

„Este ca în 24 februarie, când a început invazia, și la începutul lui martie, când oamenii au devenit uniţi cu adevărat”, a declarat Maryna Honcharova, care stă în cort, înfăşurată într-o haină de iarnă. Dacă acesta a fost marele plan al lui Putin, de a distruge voința poporului, a adăugat ea, s-a întors împotriva sa.

„Face doar ca furia față de Rusia să fie mai puternică. Pur și simplu înjurăm și urâm Rusia și mai mult”.

Miercuri, o salvă de rachete de croazieră a scos din funcțiune rețeaua națională de energie electrică și, odată cu ea, alimentarea cu apă în mare parte din ţară.

Pe imaginile din satelit, Ucraina arată ca o insulă neagră ca smoala. Miercuri, Kievul era complet în întuneric, cu excepția câtorva instituții publice și întreprinderi care aveau generatoare.

În zorii zilei de joi, 70% din capitală era încă fără curent electric. Temperatura de afară era puțin peste zero grade, iar o ploaie înghețată topea zăpada din ultimele zile și umplea străzile cu noroi murdar. Era apă peste tot, dar foarte puțină apă de băut. Nu exista energie electrică pentru stațiile de pompare a apei.

Oksana Yakovleva, medic stomatolog, și soțul ei actor, Yurii, erau pregătiţi pentru o astfel de situaţie. Şi-au umplut cu apă toate recipientele pe care le aveau. Ar fi umplut și cada de dacă nu le-ar fi fost teamă că cele trei pisici ar fi putut să cadă în ea. Între timp, viața a continuat. Teatrul lui Yurii continua să dea reprezentaţii.

„Nimeni nu anulează biletele. Vin la teatru pentru energia pozitivă”, a spus el. Oksana a povestit că mama ei, în vârstă de 87 de ani, se întorsese la muncă. Preda la o școală de muzică.

„Ea își amintește de eliberarea din 9 mai 1945”, a spus Yakovleva.

„Noi suntem ucraineni. Suntem puternici și putem trece peste asta”, a declarat Angelina Anatolieva, o rezidentă din districtul Pecherskyi, în vârstă de 50 de ani. „Vă amintiți de asediul Leningradului? Ei au trecut prin asta și noi putem trece prin asta. Putem trece prin orice”.

(w400) Punct de i

Atacurile repetate au fost numite de președintele Volodimir Zelenski “crime împotriva umanității”. Farid Safarov, ministrul adjunct al Energiei, a vorbit despre pana totală de curent care a avut loc după atacurile cu rachete de miercuri după-amiază.

„Nu avem un sistem energetic unic sincronizat. Era fragmentat, așa că pot spune că a fost 100% dereglat”, a declarat Safarov.

Cu toate acestea, joi, până la ora 16:00, rețeaua națională a fost reabilitată, ca urmare a eforturilor intense ale lucrătorilor din domeniul utilităților, care s-au grăbit să restabilească centralele electrice, liniile de înaltă tensiune și transformatoarele. Aceasta s-a întâmplat sub amenințarea constantă a tacticilor rusești de „dublă lovitură”, în care ruşii lovesc de două ori în acelaşi loc, cu scopul de a ucide lucrătorii umanitari sosiţi la faţa locului.

„Avem câteva instalații care au fost lovite de cel puțin opt ori. Frontul energetic este al doilea front al războiului”, a declarat Safarov, descriindu-i pe inginerii care își riscă viața făcând reparațiile ca fiind „soldați energetici care protejează țara”.

Pentru a reconstrui în mod corespunzător infrastructura energetică a Ucrainei ar fi nevoie de tehnologie și fonduri externe, dar acestea sunt inutile, a subliniat Safarov, fără o apărare antirachetă adecvată.

(w400) Punct de i

“Să ne imaginăm că am primit toate echipamentele de care avem nevoie într-o singură zi și că ne-a luat o zi să instalăm acele echipamente, apoi are loc un nou atac cu rachete”, a spus el. Prioritatea este „un scut în cer pentru a ne proteja instalațiile de infrastructură energetică”.

În centrul punctului de invincibilitate de la Pecherski se află o masă mică acoperită cu o grămadă de cabluri, unde localnicii își încărcau telefoanele și bateriile. Pe o latură a cortului se află un ghișeu cu apă și gustări.

Întregul loc măsoară doar o sută de metri pătrați cel mult și era aproape plin chiar și la începutul după-amiezii, când curentul și apa fuseseră restabilite în cea mai mare parte a districtului. În perspective unei ierni lungi şi aspre, cu rețeaua electrică sub focul necruțător al Rusiei, Pecherski va avea nevoie de un cort mult mai mare, sau de mai multe corturi.

Sursa The Guardian

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite