“Sofagate”: Gafă de protocol sau rea intenție la vizita Ursulei von der Leyen la Ankara?

8 aprilie 2021, 22:46

Tratament discriminatoriu, misoginism, umilire, „sofagate” sunt doar câteva dintre caracterizările folosite de jurnaliști pentru a descrie gafa de protocol de la întâlnirea președintelui Turciei cu președintele Consiliului Charles Michel și cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Aceasta a fost nevoită să se așeze pe o canapea la convorbirile oficiale, poziție inferioară rangului său.

Turcia se apără și dă vina pe echipele de protocol ale oficialilor europeni.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei: Aranjamentele privind aşezarea oaspeţilor au fost făcute astfel încât să le satisfacă cererile şi sugestiile. Punct. Nu am afirma acest lucru atât de ferm, dacă nu ar fi existat acuzaţii la adresa Turciei, chiar de la cel mai înalt nivel. Nu dorim să ne implicăm în discuţiile interne ale Uniunii Europene, dar echipele noastre de protocol s-au întalnit înainte de vizita oficială şi sugestiile lor au fost avute în vedere.

Nici președintele Consiliului European nu a scăpat de critici.

Charles Michel a fost acuzat că s-a complacut în această situație și a avut o atitudine nepotrivită. El a reacționat la scurt timp după incident pe rețelele de socializare.

Charles Michel, președintele Consiliului European: Cele câteva imagini care au fost difuzate au dat impresia că aş fi fost insensibil la această situaţie. Nimic mai îndepărtat de realitate, nici de sentimentele mele profunde. Nici faţă de principiile de respect pe care le consider esenţiale.

Eric Mamere, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Rangul protocolar al preşedintei Comisiei este exact acelaşi cu cel al preşedintelui Consiliului European. Dealtfel, preşedinta este membru plin al Consiliului European şi, în general, de obicei, când vizitează o ţară străină este tratată exact la fel ca preşedintele Consiliului European.

Scandalul scoate la iveală slăbiciunile de imagine ale Uniunii Europene în plan internațional, incidentul de protocol fiind considerat de presa internațională lipsit de curtoazie și chiar ofensator, similar cu tratamentul de care a avut parte înaltul reprezentant al UE Josep Borrell în vizita de la Moscova, unde a fost practic umilit de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite