„Seismograf ’77 – Represiune și detenție politică 1977 – 1989”, o expoziţie semnal de alarmă

Cutremurul din 1977 nu a zguduit din temelii doar ţara, ci şi regimul comunist. Expoziţia „Seismograf 77” explică modul în care dizidenţa politică a crescut după cutremur. Dovada este povestea lui Gheorghe Ursu, victimă a regimului, care a atras atenţia că fostul dictator a oprit consolidările la doar patru luni după puternicul seism. Dovada este o înregistrare pe care o prezentăm în EXCLUSIVITATE.

26 Ianuarie 2022, 20:54 Știrile TVR |

„Seismograf 77”, expoziţia amplasată de Muzeul Ororilor Comunismului într-un mall din Capitală, prezintă istoria luptei împotriva regimului comunist din 1977 până în 1989. Un seismograf, aşezat lângă obiecte ce deveniseră arme ale represiunii comuniste: un telefon, un casetofon vechi sau o maşină de scris, ajută la reconstituirea poveştilor unor dizidenţi şi torţionari cunoscuţi.

Cei care vizitează expoziţia pot asculta, în premieră, vocea inginerului Gheorghe Ursu, dizidentul care a intrat în vizorul Securităţii după ce a atras atenţia că, la doar patru luni după marele cutremur, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se oprească toate consolidările clădirilor afectate de seism.

Înregistrarea difuzată la Radio Europa Liberă avea să-l coste viaţa pe inginerul Gheorghe Ursu.

Blocurile consolidate după cutremurul din 4 martie 1977 păstrează şi astăzi urmele intervenţiilor făcute de mântuială: stâlpi consolidaţi doar până la etajele 1 sau 2, fisuri văruite care au produs infiltraţii şi care astăzi reprezintă un pericol mai mare decât cel din 1977.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI