“Război” localnici-turişti. Cartiere întregi din Lisabona sunt depopulate din cauza turismului

Cartiere întregi din Lisabona, capitala Portugaliei, sunt îmbătrânite și depopulate, din cauza turismului. Fiindcă proprietarii preferă să închirieze turiștilor, pe perioade scurte, pentru locuitorii Lisabonei chiriile au devenit astronomice.

29 Septembrie 2019, 20:41 Știrile TVR |

Alfama, unul dintre cartierele istorice ale Lisabonei, avea 6 mii de locuitori. Acum mai sunt doar 2 mii. Proprietarii au plecat din cartier. E mai rentabil să-și închirieze casele turiștilor, pentru o săptămână, două.

În aceste condiții pentru localnici, chiria pentru o cameră minusculă, într-un imobil modest, cu baie și bucătărie la comun e cel puțin 500 de euro pe lună. Iar o garsonieră decentă în jur de 1200 de euro lunar.

Inchirierile pe termen scurt, pentru turiști, au devenit un fenomen de masă în sudul Europei.

În Spania, Portugalia, Grecia, mulți dintre cei care au case în zone turistice preferă să le închirieze turiștilor. Prin urmare, pentru localnici, chiriile au devenit prohibitive.

Platformele de genul airbnb, care au acaparat piața închirierilor pe termen scurt, sunt considerate principalul vinovat.

În replică, acestea spun că au contribuit la relansarea economiilor sudice, grav afectate de criza din 2012, pentru că au creat locuri de muncă și au cumpărat și renovat clădiri istorice, care altfel dispăreau.

Dacă platformele de închiriere distrug centrele culturale ale Europei sau ajută la salvarea lor e o problemă care, deocamdată, rămâne controversată.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI