”Produse de post” cu ou sau substanțe din lapte. Consumatorii sunt sfătuiți să verifice ingredientele, calitatea și valabilitatea produselor

Directorul ANPC, Paul Anghel, sfătuiește consumatorii să citească atent mai ales eticheta produselor de post și să nu cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, cumpărătorii trebuie să solicite să vadă eticheta produsului, recomandă Paul Anghel.

06 Aprilie 2022, 10:00 (actualizat 06 Aprilie 2022, 10:42) Știrile TVR |
Produse de post

Cumpărați produse doar din locuri amenajate și solicitați bonul

Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie eticheta produselor de post pe care le achiziţionează în această perioadă şi să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, arată directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

"Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Sfintelor Paşti să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea conformitatea sau siguranţa unui produs. De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea. Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!", a scris pe Facebook sursa citată.

 

Etichetele trebuie să aibă informații complete

Potrivit acestuia, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

Consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paştelui şi a evita astfel să fie induşi în eroare.

Comisarii #ANPC vor controla şi supraveghea piaţa în toată această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi, a subliniat Paul Anghel.

Solicitați eticheta în cazul produselor porționate de vânzător

Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, cumpărătorii trebuie să solicite să vadă eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. De asemenea, după achiziţia unui produs acesta trebuie depozitat şi la domiciliu în condiţiile precizate pe ambalaj.

Verificați valabilitatea

"Verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată.

Nereguli descoperite

În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant "produs de post"; "Maioneză vegetală simplă" şi "Maioneză vegetală Shaorma". Denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; "Pizza de post" - "specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)", produsul nefiind astfel un produs " de post", cu efectul dezinformării consumatorilor; Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma "vegetal"; Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii "fără colesterol" sau "0% colesterol", sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică; Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs; Produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea "de post", deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris "frişcă", a mai arătat directorul general de la Protecţia Consumatorilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI