“Porumbul le place mai mult”. Invazie de lăcuste în Tulcea după secetă, agricultorii sunt disperați

7 iulie 2022, 16:13

Se înnegreşte cerul odată ce roiurile de lăcuste se ridică din lanurile de porumb. În două localităţi din Tulcea, sute de hectare sunt acoperite de insecte.

Asta era viitorul știulete de porumb și i-au mâncat vârful.

Erau pâlcuri, pâlcuri. Au atacat și pe o parte și pe alta a stufului. Porumbul le place mai mult.

Autorităţile locale s-au mobilizat cât au putut de repede pentru a stropi zonele afectate cu insecticid. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie repetat.

Nicolae Mocanu, primar comuna Greci, județul Tulcea: Sunt aproximativ 100 de hectare, proprietari privați, culture de porumb, afectate sută la sută. Și stuf mâncat în totalitate. In total, sunt 200 de hectare.

Seceta este doar unul dintre factorii care favorizează înmulțirea lăcustelor. A scăzut drastic și numărul ciocârliilor, cel mai mare consumator de lăcuste din natură.

Adrian Bâlbă, biolog: Dacă ar fi într-un număr mai mare ciocârliile, cu siguranță că n-am avea astfel de invazii de insecte, de lăcuste în special. Sunt capabile de a limita înmulțirea acestora, de asemenea și gândacii din pământ.

Larvele de lăcuste sunt mâncate tocmai de acești gândaci de pământ. Dar pentru că mulți agricultori încă folosesc vechea metodă de întoarcere a brazdei, multe dintre aceste insecte benefice mor. În plus, și solul se usucă mai repede.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă