„Pacea începe cu mine”. 29 mai, Ziua internațională a Căştilor Albastre. Peste 87.000 de membri ai forțelor de menținere a păcii din 125 de țări servesc în 12 operațiuni

29 mai 2023, 07:52

Forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite sunt formate din peste 113.000 de persoane (peste un milion de persoane au servit de la începutul activității, în urmă cu 70 de ani), atât forțe de poliție, cât și civili. Personalului în uniformă și civil vine din 125 de țări și activează în 14 misiuni în întreaga lume.  Ei protejează civilii, dezarmează foști combatanți, asigură respectarea armistițiului, protejează drepturile omului, normele de drept și sprijină democrația. Bugetul pentru această forță reprezintă mai puțin de 0,5% din banii cheltuiți în domeniul militar la nivel mondial.

Ei sunt prezenți în Coasta de Fildeş, Haiti, Liberia, Sudanul de Sud, Mali și continuă să lucreze în întreaga lume la îndepărtarea minelor și a explozibililor abandonați în urma războaielor. Acești explozibili reprezinte o problemă pentru mulți oameni care încearcă să își refacă viața după război și să își extindă terenurile agricole, să creeze noi comunități.

(w400) Căştile

Ziua internațională a Forțelor de Menținere a Păcii a Națiunilor Unite, 29 mai, este un omagiu adus contribuției neprețuite a personalului în uniformă și civil la activitatea organizației și celor aproape 4.200 de trupe de menținere a păcii care și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU din 1948, inclusiv 135 anul trecut.

Tema Zilei din acest an este „Pacea începe cu mine”

Menținerea păcii a ajutat la salvarea a nenumărate vieți și a adus pacea și stabilitatea în multe țări de-a lungul deceniilor. Dar ONU nu poate reuşi pe cont propriu să pună capăt conflictelor și să asigure soluții politice durabile. Parteneriatele sale cu statele membre, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale, agențiile ONU și alte părți sunt fundamentale pentru a aduce îmbunătățiri tangibile în viața oamenilor obișnuiți, în domenii precum dezvoltarea economică, statul de drept, drepturile femeilor, drepturile omului, sănătate și educație.

România și Căștile Albastre

România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.

Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 29 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.

În prezent, Ministerul Apărării Naționale își aduce aportul pentru consolidarea păcii și securității în zone ale globului marcate de conflict și instabilitate, participând la misiunile și operațiile de menținere a păcii din RD Congo, Kosovo, Sudanul de Sud, zona de frontieră India-Pakistan și Republica Mali.

Dintre acestea, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români este cea a Detașamentului Carpathian Pumas la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA).

Anul acesta, având în vedere limitările impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, aniversarea va fi celebrată prin evenimente virtuale. Astfel, vineri, 29 mai, la sediul ONU, Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, va depune o coroană de flori în memoria tuturor membrilor misiunilor și operațiilor de menținere a păcii care și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU. Acest moment va fi urmat de o ceremonie virtuală de conferire a Medaliei „Dag HAMMARSKJOLD” unui număr de 83 de militari, polițiști și agenți de pază civili care au căzut la datorie în 2019.

(w400) Căştile

Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii are ca temă, în acest an, „Femeile în menținerea păcii”, pentru a sublinia rolul important al femeilor în operațiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Mesajul Secretarului General al ONU, António Guterres

„Forțele de menținere a păcii reprezintă inima care bate în angajamentul nostru pentru o lume mai pașnică. Timp de 75 de ani, acestea au sprijinit oamenii și comunitățile zguduite de conflicte și tulburări din întreaga lume.

Astăzi, cu ocazia Zilei internaționale a căştilor albastre, onorăm contribuțiile lor extraordinare la pacea și securitatea internațională.

Din 1948, peste două milioane de membri ai forțelor de menținere a păcii au servit în 71 de misiuni, ajutând țările să parcurgă drumul dificil de la război la pace.

Aceștia sunt, de asemenea, esențiali pentru protecția civililor prinși în haosul acestor conflicte mortale, oferind un colac de salvare de speranță și ajutor în unele dintre cele mai periculoase contexte imaginabile.

În desfășurarea acestei activități esențiale, mulți pacificatori au plătit prețul suprem. Peste 4.200 de membri ai forțelor de menținere a păcii și-au pierdut viața servind sub drapelul ONU. Ne exprimăm compasiunea și solidaritatea cu familiile, prietenii și colegii lor și vom fi mereu inspirați de devotamentul lor altruist față de cauza păcii.

(w400) Căştile

În prezent, peste 87.000 de membri ai forțelor de menținere a păcii din 125 de țări servesc în 12 operațiuni. Aceștia se confruntă cu tensiuni și diviziuni globale în creștere, cu procese de pace stagnante și cu conflicte tot mai complexe.

În ciuda acestor obstacole și lucrând cu o gamă largă de parteneri, pacificatorii perseverează.

Pentru oamenii care trăiesc în umbra conflictelor, echipele noastre de căști albastre reprezintă speranța.

Așa cum pacificatorii sprijină umanitatea, haideți să îi sprijinim și să îi recunoaștem întotdeauna”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite